U Istočnom Sarajevu nema zabilježenih slučajeva koronavirusa

16.03.2020. 14:12
0
IZVOR: Katera

U Istočnom Sarajevu nije zabilježen nijedan slučaj zaraze koronavirusom, a na posmatranju je šest osoba, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare, održanoj nakon sastanka gradonačelnika Istočnog Sarajeva Nenada Vukovića sa načelnicima gradskih opština, direktorom bolnice „Srbija“ i direktorima domova zdravlja sa područja grada.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković, istakao je da su osobe, koje su na posmatranju, došle iz inostranstva, tačnije iz mjesta koja su zahvaćena koronavirusom.

- Posmatranje ne treba da znači paniku bilo koje vrste, nego da je to normalno kada ljudi dođu iz ugroženih područja, gdje se smatra da su možda bili u kontaktu sa osobama koje su zaražene. Oni moraju biti predmet posmatranja, tu je vrlo važno da napravimo razliku između posmatranja i izolacije – naglasio je Vuković.

Vuković je rekao da je na sastanku razgovarano o važnosti usklađivanja radnog vremena ugostiteljskih objekata, trgovina i tržnih centara u svim opštinama grada Istočno Sarajevo.

- Mi smo danas pokušali da se dogovorimo da na području grada Istočnog Sarajeva imamo iste odluke po pitanju radnog vremena, a sve u cilju da nam se stanovništvo ne kreće iz opštine u opštinu zbog različitih odluka – istakao je Vuković.

Slika

Gradonačelnik ističe da na današnjem sastanku nije usaglašeno radno vrijeme trgovina i ugostiteljskih objekata zbog toga što se čekaju preporuke institucija Republike Srpske, koje se tiču toga da se u narednih sedam dana potpuno obustavi rad ugostiteljskih objekata bilo koje vrste, te ograničavanje radnog vremena trgovina.

On je dodao da se takođe čeka završetak sastanka u Kantonu Sarajevo, koji se tiče donošenja preventivnih mjera, a s ciljem da se izbjegne cirkulisanje stanovništva između Istočnog Sarajeva i Kantona Sarajevo, zbog različitih mjera.

Međutim, Vuković je naglasio da je izvijesno da će do sutra biti donesena odluka za obustavu svih ugostiteljskih objekata na sedam dana, tačnije do 23. marta.

Direktor bolnice „Srbija“ Nebojša Šešlija naglasio je da je bolnica spremna za prijem prvih pacijenata, i da posjeduje svu potrebnu opremu za zbrinjavanje oboljelih od koronavirusa.

- U prostorijama infektivnog odjeljenja imamo dvije sobe opremljene za izolaciju i prijem prvih pacijenata, a isto tako, radimo na pripremi prostorija bivše Pulmologije, gdje ćemo imati 35 kreveta, i imaćemo četiri sobe sa centralnim nadzorom kisika, za prijem najtežih slučajeva, u slučaju pojave takvih – rekao je Šešlija.

Šešlija je apelovao na građane Istočnog Sarajeva da poštuju instrukcije Ministarstva zdravlja i Instituta za javno zdravstvo, te naglasio da su domovi zdravlja prve adrese za prijavu takvih slučajeva.

Šešlija je takođe dodao da bolnica ima dovoljno testova, te da se testovi šalju u UKC Banja Luka da se izvrši detaljna analiza.

- Testova ima 10, ali moram istaći da nema potrebe za većim brojem trenutno. U koordinaciji smo sa Institom za javno zdravstvo, a sa pojavom većeg broja pacijenata dobijamo novu isporuku – kazao je Šešlija.

Slika

Infektolog u bolnici „Srbija“ Žanka Eranović istakla je značajnu saradnju sa građanima Istočnog Sarajeva, koji se po povratku iz zemalja gdje je potvrđeno postojanje virusa, odmah javljaju, kako bolnici „Srbija“, tako i domovima zdravlja.

- Neophodno je da se jave u domove zdravlja, doktoru porodične medicine, i timu epidemiologa koji su prva karika u lancu dijagnosticiranja novog koronavirusa – naglasila je Eranovićeva.

Ona je dodala da zaposleni nisu zadovoljni zaštitnom opremom, u koju spadaju rukavice, maske i zaštitna odjeća, i stalno mole da im se pomogne. Ako dođe do pojave prvog slučaja, kojeg je, kako kaže Eranovićeva, najvažnije prepoznati, doći će do eskalacije broja oboljelih.

Za sedam dana, 23. marta, najavljen je novi sastanak na kojem će se opet razgovarati o trenutnoj situaciji.

Komentari 0
Povezane vijesti
Košarkaši „Slavije“ u nedjelju dočekuju „Posušje“ Košarkaši „Slavije“ u nedjelju dočekuju „Posušje“
Porodica Krunić iz Istočnog Sarajeva dobila krov nad glavom Porodica Krunić iz Istočnog Sarajeva dobila krov nad glavom
Novčana podrška maturantima od opština Istočna Ilidža i Istočno Novo Sarajevo Novčana podrška maturantima od opština Istočna Ilidža i Istočno Novo Sarajevo
Najčitanije
  • Sjećanje na majora Vuka Čvoru: Osam godina od smrti
    7h 4m
    8
  • Božović: Istočna Ilidža - svjetionik istočnog dijela Srpske
    22h 34m
    0
  • Na Vaskršnjem bazaru prikupljeno 2.820 KM
    22h 5m
    0
  • Džudo savez Republike Srpske: Redovna Skupština 4. juna na Jahorini
    21h 48m
    0
  • Danas Lazareva subota i Vrbica
    9h 35m
    0