У Источном Сарајеву промовисана кампања о заустављању просјачења

12.08.2019. 14:45
0
ИЗВОР: СРНА

 

У Источном Сарајеву данас је представљена кампања "Зауставимо просјачење - сузбијање дискриминације националних мањина и грубог кршења права дјеце" којом се настоје разбити предрасуде о Ромима и зауставити дискриминација припрадника ромског народа.

У оквиру кампање, полицијски службеници су грађанима Источног Сарајева дијелили летке Удружења "Мрежа жена МУП-а Републике Српске - Мрежа полицајки југоисточне Европе". 

Представник овог удружења Дијана Ивановић Симеуновић навела је да се кампања спроводи у оквиру пројекта "Дијалог за будућност" који реализују УНДП, Унеско и Уницеф, у сарадњи са Предсједништвом БиХ. 

Она је указала на то да се за просјачење могу прекршајним налогом санкционисати пунољетна лица, док је много већи проблем израбљивање малољетника. 

"Све чешће имамо случајеве израбљивања дјеце за просјачење. У превенцију ове појаве често су укључене и друге службе, првенствено центри за социјални рад. По питању просјачења малољетника полиција може врло мало да уради", рекла је Симеуновићева. 

Законом о јавном реду и миру Републике Српске просјачење спада у групу прекршаја против интереса малољетника и других категорија. 

Према одредбама овог закона, онај ко просјачи или наводи друге на просјачење биће кажњен новчаном казном од 200 КМ до 800 КМ, док су за навођење на просјачење малољетника или душевно болесног лица предвиђене новчане казне од 400 КМ до 1.200 КМ или казна затвора до 40 дана. 

Коментари 0
Повезане вијести
У недјељу привремена обустава саобраћаја у Источном Сарајеву У недјељу привремена обустава саобраћаја у Источном Сарајеву
Промовисани романи „Српско срце Јоханово“ и „Усташа“ у Источном Сарајеву (ФОТО) Промовисани романи „Српско срце Јоханово“ и „Усташа“ у Источном Сарајеву (ФОТО)
Милошевић Шошо: Недовољно знања о важности менталног благостања рађа предрасуде и стереотипе Милошевић Шошо: Недовољно знања о важности менталног благостања рађа предрасуде и стереотипе
Најчитаније
  • На данашњи дан Турци спалили мошти Светог Саве
    1h 50m
    0
  • У недјељу привремена обустава саобраћаја у Источном Сарајеву
    5h 53m
    0
  • Најављени прекиди електричне енергије
    7h 57m
    0
  • Мошти четири српска светитеља стигле у Храм Светог Саве
    20h 33m
    0
  • Одржана „Ђурђевданска улична трка“ у Источној Илиџи (ФОТО)
    5h 11m
    0