У Источном Сарајеву ускоро курс ручног веза за почетнике

08.01.2020. 09:32
0
ИЗВОР: Srna

Члан Удружења грађана "Пробуди се" из Источне Илиџе Јелица Антељевић изјавила је Срни да је недавно успјешно завршен курс филцања вуне, а да би крајем јануара требало да буде организован курс ручног веза за почетнике, истичући да је сваки занат важно одржати, те да је код младих неопходно пробудити свијест о значају чувања традиције.

Антељевићева је изразила наду да су полазнице задовољне знањем које им је пренијела, али је додала да је очекивала већи одзив, напомињући да предзнање за овај занат није потребно, већ само воља и жеља за учењем.

-У плану је да се крајем јануара организује курс веза јер имамо чланице које заиста фантастично то раде. Упоставили смо сарадњу и са Удружењем пословних жена у Сарајеву и радили смо за једну модну ревију везене детаље на хаљинама. Тако смо наше производе представили у Бечу, Турској и полако све више људи чује за нас- истакла је Антељевићева.

Она је појаснила да је филцање, односно ваљање вуне један од најстаријих заната, те да су се некада од тога правили шатори, покривала се стока, а постепено су људи почели да стварају тканину за одјевне предмете.

-Када се вуна уреди и буде мекана, онда се посебним начином слаже унакрсно, покваси водом и сапуницом, те лаганим утрљавањем она се учврсти и постепено се формира жељени предмет. Сада је филцање вуне постало хоби за многе људе широм свијета тако да се и раде различити предмети, све је ствар маште и креативности- нагласила је Антељевићева, која је поријеклом из Херцеговине.

Један од нових производа које Јелица ради у посљедње вријеме јесу и сапуни у филцаној вуни, који су, према њеним ријечима, одлични за масажу, пилинг, а посебно је добро када је то органски сапун који је идеалан за све типове коже.

-Током рада, све се може поправити и када нешто замислите на почетку, па не испадне како сте жељели, увијек можете то да поправите и направите нешто друго. Постоји и игла за филцање, која је погодна за рад, за детаље и корекције. Шта год да замислите, можете и да направите, од употребних до одјевних предмета, а сада се праве и кућице за мачке- навела је Антељевићева.

Објашњавајући процес стварања неког предмета, Антељевићева је рекла да се филцање вуне ради при већим температурама, колико може да поднесе кожа, а доста тога зависи и од постојаности боја.

-Сви предмети изгледају дебело, али су прозрачни, они дишу. Предмете које правим, перем у топлој води, а користим боје за тканину. Природне боје нису јаког интензитета, мада се могу и оне користити, али је процес мало дужи- истакла је Антељевићева.

Она је рекла да је за прављење мањих предмета, као што су подметачи, потребно око два часа, а има предмета које је она радила и по шест, седам часова, са одређеним паузама.

-Све зависи од дебљине, величине предмета, као и мотива које радим. Филцање вуне је занимљив, али и напоран за рад. Почетак је лак, али како рад одмиче, потребно је и више снаге- рекла је Антељевићева, која се овим занатом бави петнаестак година.

Она је рекла да је у почетку правила само торбице и направила је око 50, те да је постепено учила о овом занату и да није било лако, али је сваки предмет био бољи од претходног, што је био мотив више да настави са радом.

Учествовала је на разним сајмовима, представљала радове и реакције су биле више него позитивне.

-Прије три године уочила сам изложбено продајни салон `Креативни кутак` у Тржном центру `Том` и одлучила да се учланим у Удружење `Пробуди се`. Тада сам почела интензивно да се бави овим занатом, у складу са слободим временом, када немам пословних обавеза. Радим шалове, беретке, шешире, капе, торбице, руже, играчке, накит и много тога- рекла је Антељевићева.

Она је додала да је потребно људима објаснити да се предмети од вуне могу опрати када се испрљају, пеглати и даље користити јер има оних који тога нису свјесни.

-Овчија вуна је једно од најстаријих и најздравијих природних влакана. Има способност регулације температуре. Одјевни предмети од вуне су мекани и угодни за ношење. Уз мало стрпљења, љубави и маште у кућним условима могу се направити уникатни предмети за свакодневну употребу- навела је Антељевићева.

Она је рекла да је у изложбено-продајном салону "Креативни кутак" изложен богат асортиман производа чланова Удружења "Пробуди се", те да су сви добродошли.

Антељевићева је нагласила да интерсовања има, те да су можда цијене за купце високе, а за њих поприлично ниске, али да се труде да колико-толико буду приступачне за све.

-Имамо жену која ради тацне декупаж техником и вјештачким стаклом, као и чланицу која ради фантастичне плетене играчке, ту су и иконе, умјетничке слике, накит, разни сувенири и још много тога. Ми се стално усавршавамо како бисмо додатно обогатили нашу понуду и надамо се да ће тако бити и убудуће- истакла је Антељевићева.

Она је још једном подсјетила да је циљ чланова Удружења да привуку младе, да их науче старим занатима како би сачували традицију, те да се увијек радују новим члановима.

О раду и активностима Удружења "Пробуди се" заинтересовани могу да пронађу информације на њиховој "Фејсбук" страници, као и на страницама "Креативни кутак" и "Купуј домаће-једи здраво".

Коментари 0
Повезане вијести
Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
У априлу рођене 32 бебе У априлу рођене 32 бебе
Бесплатни прегледи коже у Источном Сарајеву Бесплатни прегледи коже у Источном Сарајеву
Најчитаније
  • „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице
    20h 26m
    13
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    19h 22m
    0
  • У недјељу народно весеље код Цркве Успења Пресвете Богородице у Палама
    19h 26m
    1
  • Фочански светац Будимир Соколовић - Дражин исповједник и Христов мученик
    16h 19m
    1
  • Четрнаестогодишњи Милош са уживањем се брине о породичном имању
    18h 16m
    0