У јануару 35 кривичних дјела, укупна расвијетљеност 84 одсто

16.02.2021. 15:35
0
ИЗВОР: СРНА

На подручју у надлежности Полицијске управе Источно Сарајево у јануару је евидентирано 35 кривичних дјела, за шест мање него у истом мјесецу прошле године, а укупна расвијетљеност је 84 одсто, рекао је начелник Сектора криминалистичке полиције ове управе Александар Зековић.

Зековић је на конференцији за новинаре на Палама навео да је поднесен 31 извјештај о почињеним кривичним дјелима против 32 лица, док малољетних извршилаца није било.

- Од укупног броја кривичних дјела, њих 12 је почињено од непознатих извршилаца, од чега је 10 кривичних дјела расвијетљено. Коефицијент расвијетљености по непознатом извршиоцу износи 62 одсто, док је укупна расвијетљеност 84 одсто - истиче Зековић.

Према његовим ријечима, регистровано је 30 кривичних дјела из области општег криминалитета, четири из области привредног криминалитета, те једно из области организованог криминалитета.

Зековић наводи да структуру кривичних дјела општег криминалитета чини 15 дјела против имовине, три против здравља људи и 12 осталих кривичних дјела.

Он каже да је из области организованог криминалитета у вези са дрогом обрађено 18 предмета, те поднесен извјештај против једног лица за кривично дјело неовлаштена производња и промет дроге.

- Због уживања дроге на јавном мјесту, издато је 15 прекршајних налога - рекао је Зековић.

Он је навео да су из области привредног криминалитета поднесена три извјештаја о почињеним кривичним дјела против четири лица, а материјална штета причињена извршењем ових дјела износи око 733.000 КМ.

Начелник Полицијске управе Источно Сарајево Бранимир Шеховац каже да стање безбједности у јануару на подручју ове управе оцјењују као задовољавајуће, на основу свих показатеља, док нису евидентирана кривична дјела са већим степеном друштвене опасности.

Шеховац наводи да су забиљежили један напад на овлаштено службено лице на подручју општине Источно Ново Сарајева, гдје је полицијски службеник лакше повријеђен, а против починиоца је надлежном тужилаштву поднесен извјештај.

Према његовим ријечима, у области јавног реда и мира стање је задовољавајуће, повећан је број нарушавања реда и мира када је ријеч о уживању дроге на јавном мјесту, док је смањен укупан број саобраћајних незгода.

Шеховац је истакао да је на високом нивоу и стање безбједности на Јахорини, те да припадници ове управе спроводе планске активности на обезбјеђењу зимске туристичке сезоне на подручју Олимпијског центра.

Он је додао да је Полицијска управа Источно Сарајево у јануару, у сарадњи са републичким инспекцијским органима, заједнички спроводила мјере и радње приликом контроле поштовања мјера које је прописао Републички штаб за ванредне ситуације, те је остварен висок ниво сарадње полиције и инспектората.

Начелник Сектора униформисане полиције Милан Чворо истиче да су током јануара на подручју Полицијске управе Источно Сарајево регистрована 52 случаја нарушавања јавног и мира, те евидентирано 60 прекршаја.

- Полицијски службеници поднијели су седам захтјева за покретање прекршајног поступка и уручили 45 прекршајних налога. Број пријављених лица је 54, од којих је шест повратника у извршењу прекршаја. Најчешћи прекршаји су вријеђање, туче и физички напади и уживање дроге - навео је Чворо.

Он је рекао да се у јануару догодила 71 саобраћајна незгода или 10,1 одсто мање у односу на исти мјесец прошле године, када је евидентирано 79 удеса.

- Није било саобраћајних незгода са погинулим лицима, као ни претходне године у истом периоду - наглашава Чворо и додаје да су биле двије незгоде са теже повријеђенима, 11 удеса са лакше повријеђеним, те 58 саобраћајних незгода са материјалном штетом.

Чворо је додао да је из саобраћаја искључено 59 возача и седам возила. 

Коментари 0
Повезане вијести
Претреси у Источном Новом Сарајеву, једно лице лишено слободе Претреси у Источном Новом Сарајеву, једно лице лишено слободе
Крађа у Палама Крађа у Палама
У Источном Сарајеву лишено слободе осам лица У Источном Сарајеву лишено слободе осам лица
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    11h 37m
    12
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    10h 21m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    2h 5m
    0
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    5h 6m
    0
  • Дјечак из БиХ пао под трактор, хеликоптером пребачен у болницу
    22h 48m
    0