У Либији на хиљаде мртвих, преко 6.000 несталих

12.09.2023. 12:09
0
ИЗВОР: glassrpske.com

Страхује се да је у Либији погинуло на хиљаде људи након што је олуја "Данијел" донијела толико кише на сјевероисток да су се двије бране срушиле у једном региону, повукавши читава насеља у море.

Према посљедњим подацима само у граду Дерна је страдало више од 3.000 људи, а око 6.000 се води као нестало. Око 7.000 породица и даље је блокирано у погођеним подручјима, а у току су спасилачке акције на њиховој евакуацији. Како је рекао Осман Абдуљалил, министар здравља једне од двије ривалске владе које се боре за власт у тој сјеверноафричкој држави, ситуација у Дерни је катастрофална.

- Тијела и даље леже на многим мјестима - рекао је Абдуљалил, описујући Дерну као „град духова”.

Он је рекао да су дијелови града изоловани поплавама и апеловао на међународну заједницу за помоћ, рекавши да су властима хитно потребни тимови за потрагу и спасавање.

Ахмед Мисмари, портпарол Либијске националне армије (ЛНА) са сједиштем на истоку земље, рекао је да су се двије бране срушиле под притиском поплава.

- Усљед тога су се срушила три моста. Текућа вода је однијела читава насеља и на крају их одложила у море - рекао је.

Шеф либијске службе за хитне и ванредне ситуације Осама Али рекао је да је након рушења бране „сва вода отишла у област у близини Дерне, што је планинско приобално подручје".

- Куће у долинама однијеле су јаке струје блата које су носиле возила и крхотине - додао је.

Телефонске линије у граду су такође у прекиду, што отежава напоре за спасавање, а радници не могу да уђу у Дерну због великих разарања. Како каже Осама, власти нису предвидјеле размјере катастрофе.

- Временски услови нису били добро проучени, нису проучавани нивои морске воде и падавине, брзина вјетра, није било евакуације породица које би могле да се нађу на путу олује и у долинама - рекао је Али.

Додао је да Либија није била спремна за такву катастрофу.

- Још нисмо били свједоци овог нивоа катастрофе. Признајемо да је било недостатака иако је ово први пут да се суочавамо са оваквим нивоом катастрофе - рекао је Али за канал Ал Хура.

Мисмари, је рекао да су поплаве погодиле неколико градова, укључујући Ал-Баиду, Ал-Марј, Тобрук, Такенис, Ал-Баиада и Баттах, као и источну обалу до Бенгазија.

Либија, земља од шест милиона људи, подијељена је између зараћених фракција од 2014. године, након побуне против Моамера Гадафија коју је подржао НАТО 2011. године. Једна влада је у Триполију, на западу, коју води Абдул-Хамид Дбеибех, а друга на истоку, коју подржава Халифа Хафтар.

Шеф источне владе Либије, коју подржава парламент, Осама Хамад, описао је ситуацију као „катастрофалну и без преседана”, наводи се у извјештају државне новинске организације ЛАНА.

На снимцима постављеним на друштвеним мрежама виде се потопљени аутомобили, срушене зграде и бујице воде које теку улицама. Болнице у источном граду Бајда евакуисане су након великих поплава изазваних јаком олујом.

- Уједињене нације у Либији пажљиво прате ванредну ситуацију изазвану тешким временским условима у источном региону земље - саопштила је Мисија Уједињених нација за подршку у Либији.

Неколико земаља упутило је саучешће и понудило помоћ Либији док спасилачке екипе покушавају да пронађу преживјеле испод рушевина. Турска агенција за катастрофе саопштила је у понедјељак да ће мобилисати 150 људи за потрагу и спасавање, заједно са шаторима, спасилачким возилима и другим потрепштинама као што су генератори.

Амбасада САД у Либији саопштила је да је у „блиском контакту са Уједињеним нацијама и властима у Либији како би утврдили колико брзо могу да пруже помоћ тамо гдје је најпотребнија.

Председник Уједињених Арапских Емирата Зајед Ал Нахјан наредио је слање тимова за помоћ и трагање и спасавање, истовремено изразивши саучешће погођенима катастрофом.

Коментари 0
Повезане вијести
Страхује се да има 20.000 мртвих у Либији Страхује се да има 20.000 мртвих у Либији
Поплаве епских размјера: Читави квартови завршили у мору, број мртвих премашио 5.000 Поплаве епских размјера: Читави квартови завршили у мору, број мртвих премашио 5.000
Најчитаније
  • Програм прославе славе Храма Светог Василија Острошког
    14h 12m
    0
  • Мошти четири српска светитеља стигле у Храм Светог Саве
    4h 8m
    0
  • Нерадни дан у Српској
    15h 59m
    0
  • Велики успјех нашег тенисера Николе Голијанина
    11h 39m
    0
  • Дан побједе над фашизмом и Дан Европе
    14h 59m
    0