У литији ће бити ношени омофор и крст Светог Василија Острошког

06.02.2020. 11:36
0
ИЗВОР: Srna

У молитвеној литији свештенства и вјерног народа која ће проћи вечерас улицама Подгорице биће ношени омофор и крст Светог Василија Острошког, најављено је из Епархије црногорско-приморске.

Литија ће кренути од Саборног храма Христовог васкрсења, гдје ће бити служен молебан Пресветој Богородици у 18 часова, а кретаће се улицама Подгорице и назад до Саборног храма.

Из Епископског савјета Српске православне цркве (СПЦ) у Црној Гори јуче је саопштено да ће молитвене литије свештенства и вјерног народа бити настављене упркос једностраном акту Управе полиције да их више неће обезбјеђивати.

Црногорска Управе полиције претходно је саопштила да полиција од данас неће обезбјеђивати молитвене литије које организује СПЦ у Црној Гори, због изгласавања Закона о слободи вјероисповијести и упозорила да ће сву одговорност за евентуалне инциденте и нарушавање реда и мира на улицама сносити организатори.

На недјељној литији у Подгорици коју је предводио которски намјесник протојереј ставрофор Момчило Кривокапић било је више од 50.000 грађана и вјерника из Подгорице, Даниловграда, али и свих мјеста која гравитирају главном граду Црне Горе.

У Црној Гори је крајем децембра прошле године усвојен Закон о слободи вјероисповијести којим је предвиђено да држава постаје власник свих вјерских објеката изграђених до децембра 1918. године уколико се не утврди да је нека од вјерских заједница стварни власник.

По благослову Епархијског савјета СПЦ у Црној Гори, литије се одржавају у свим градовима и мјестима Црне Горе у знак протеста против усвајања овог закона.

Коментари 0
Повезане вијести
Скандал у Црној Гори: Прекинут дерби за титулу због дивљања навијача (ВИДЕО) Скандал у Црној Гори: Прекинут дерби за титулу због дивљања навијача (ВИДЕО)
Данас Сабор Светог архангела Гаврила Данас Сабор Светог архангела Гаврила
Земљотрес у Црној Гори, осјетио се и у БиХ Земљотрес у Црној Гори, осјетио се и у БиХ
Најчитаније
  • Сутра обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    10h 58m
    0
  • Јереј Видак Вујадиновић - Дјечак
    22h 31m
    0
  • У Средњој школи „28. јуни“ одржан округли сто о значају и заштити менталног здравља (ФОТО)
    22h 12m
    0
  • Хуманитарна група „Вукови“ покренулa хуманитарну акцију за породицу Чечар са Пала
    9h 12m
    0
  • У току средњошколски хуманитарни базар у Источном Сарајеву (ФОТО)
    7h 2m
    0