U litiji će biti nošeni omofor i krst Svetog Vasilija Ostroškog

06.02.2020. 11:36
0
IZVOR: Srna

U molitvenoj litiji sveštenstva i vjernog naroda koja će proći večeras ulicama Podgorice biće nošeni omofor i krst Svetog Vasilija Ostroškog, najavljeno je iz Eparhije crnogorsko-primorske.

Litija će krenuti od Sabornog hrama Hristovog vaskrsenja, gdje će biti služen moleban Presvetoj Bogorodici u 18 časova, a kretaće se ulicama Podgorice i nazad do Sabornog hrama.

Iz Episkopskog savjeta Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Crnoj Gori juče je saopšteno da će molitvene litije sveštenstva i vjernog naroda biti nastavljene uprkos jednostranom aktu Uprave policije da ih više neće obezbjeđivati.

Crnogorska Uprave policije prethodno je saopštila da policija od danas neće obezbjeđivati molitvene litije koje organizuje SPC u Crnoj Gori, zbog izglasavanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti i upozorila da će svu odgovornost za eventualne incidente i narušavanje reda i mira na ulicama snositi organizatori.

Na nedjeljnoj litiji u Podgorici koju je predvodio kotorski namjesnik protojerej stavrofor Momčilo Krivokapić bilo je više od 50.000 građana i vjernika iz Podgorice, Danilovgrada, ali i svih mjesta koja gravitiraju glavnom gradu Crne Gore.

U Crnoj Gori je krajem decembra prošle godine usvojen Zakon o slobodi vjeroispovijesti kojim je predviđeno da država postaje vlasnik svih vjerskih objekata izgrađenih do decembra 1918. godine ukoliko se ne utvrdi da je neka od vjerskih zajednica stvarni vlasnik.

Po blagoslovu Eparhijskog savjeta SPC u Crnoj Gori, litije se održavaju u svim gradovima i mjestima Crne Gore u znak protesta protiv usvajanja ovog zakona.

Komentari 0
Povezane vijesti
Skandal u Crnoj Gori: Prekinut derbi za titulu zbog divljanja navijača (VIDEO) Skandal u Crnoj Gori: Prekinut derbi za titulu zbog divljanja navijača (VIDEO)
Danas Sabor Svetog arhangela Gavrila Danas Sabor Svetog arhangela Gavrila
Zemljotres u Crnoj Gori, osjetio se i u BiH Zemljotres u Crnoj Gori, osjetio se i u BiH
Najčitanije
  • Sutra obustava saobraćaja na području Policijske uprave Istočno Sarajevo
    16h 23m
    0
  • Humanitarna grupa „Vukovi“ pokrenula humanitarnu akciju za porodicu Čečar sa Pala
    14h 37m
    0
  • U toku srednjoškolski humanitarni bazar u Istočnom Sarajevu (FOTO)
    12h 27m
    0
  • Republika Srpska dobila novi Izborni zakon
    15h 42m
    0
  • U utorak besplatni pregledi dojke u Istočnom Starom Gradu
    10h 25m
    0