У манастиру на Равној Романији служен парастос палим борцима

16.06.2023. 15:55
1
ИЗВОР: srna.rs

У манастиру Светог великомученика Георгија на Равној Романији данас је служен парастос за погинуле српске борце који су одбранили Сарајевско-романијску регију у протеклом Одбрамбено-отаџбинском рату.

Парастос је служио архимандрит Андреј, настојатељ манастира на Равној Романији, уз саслужење монаштва и свештенства Митроплије даборбосанске.

Архимандрит Андреј је у пригодном обраћању захвалио свима који се окупљају у овом храму да се не забораве српски војници страдали за своју вјеру.

Парастосу су присуствовали, између осталих, изасланик српског члана и предсједавајућег Предсједништва БиХ Бошко Томић, предсједник Борачке организације Републике Српске Радан Остојић, као и бројни представници републичких власти, Трећег Република Српска пјешадијског пука Оружаних снага БиХ, града Источно Сарајево, општина у њеном саставу, као и општинских борачких организација.

На унутрашњим зидовима овог храма, умјесто иконописа, уписана су имена више од 4.000 српских бораца погинулих у одбрани Сарајевско-романијске регије.

Претходно је на Војничком гробљу "Нови Зејтинлик" на Сокоцу гдје је сахрањено 949 погинулих бораца служен помен, те положени вијенци и цвијеће.

Одбрана Сарајевско-романијске регије, била је један од најтежих задатака Војске Републике Српске у коме је Сарајевско-романијски корпус корпус одбио 35 офанзива непријатељских снага.

Овај корпус формиран је 22. маја 1992. године према налогу Главног штаба Војске Републике Српске, а његове јединице су биле размјештене на ширем подручју Сарајева.

Дан одбране Сарајевско-романијске регије обиљежава се у организацији Одбора Владе Републике Српске за његовање традиција ослободилачких ратова као историјски догађај од републичког значаја.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Anonimno 16.06.2023. 22:04
    A nek mi Bog oprosti,ali Andrej je isto feminiziran/mislim na ponasanje/,govori ekavicu,iako ne potice sa tog govovornog podrucja...uglavnom nije markantan da bi bio pop ili monah...
Повезане вијести
Годишњица упада у војну фабрику „Претис“ у Вогошћи Годишњица упада у војну фабрику „Претис“ у Вогошћи
Основци из Источне Илиџе посјетили Црвене стијене на Романији Основци из Источне Илиџе посјетили Црвене стијене на Романији
Борбе у Подрињу - Вишеград, Фоча 1992. Борбе у Подрињу - Вишеград, Фоча 1992.
Најчитаније
  • Радник пао са стуба и погинуо
    14h 42m
    0
  • Радно вријеме за предстојеће републичке празнике у Источној Илиџи
    15h 57m
    0
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    21h 48m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    20h 15m
    0
  • Прије 26 годинa срушен Жежељев мост преко Дунава
    22h 7m
    0