U manastiru na Ravnoj Romaniji služen parastos palim borcima

16.06.2023. 15:55
1
IZVOR: srna.rs

U manastiru Svetog velikomučenika Georgija na Ravnoj Romaniji danas je služen parastos za poginule srpske borce koji su odbranili Sarajevsko-romanijsku regiju u proteklom Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Parastos je služio arhimandrit Andrej, nastojatelj manastira na Ravnoj Romaniji, uz sasluženje monaštva i sveštenstva Mitroplije daborbosanske.

Arhimandrit Andrej je u prigodnom obraćanju zahvalio svima koji se okupljaju u ovom hramu da se ne zaborave srpski vojnici stradali za svoju vjeru.

Parastosu su prisustvovali, između ostalih, izaslanik srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Boško Tomić, predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Radan Ostojić, kao i brojni predstavnici republičkih vlasti, Trećeg Republika Srpska pješadijskog puka Oružanih snaga BiH, grada Istočno Sarajevo, opština u njenom sastavu, kao i opštinskih boračkih organizacija.

Na unutrašnjim zidovima ovog hrama, umjesto ikonopisa, upisana su imena više od 4.000 srpskih boraca poginulih u odbrani Sarajevsko-romanijske regije.

Prethodno je na Vojničkom groblju "Novi Zejtinlik" na Sokocu gdje je sahranjeno 949 poginulih boraca služen pomen, te položeni vijenci i cvijeće.

Odbrana Sarajevsko-romanijske regije, bila je jedan od najtežih zadataka Vojske Republike Srpske u kome je Sarajevsko-romanijski korpus korpus odbio 35 ofanziva neprijateljskih snaga.

Ovaj korpus formiran je 22. maja 1992. godine prema nalogu Glavnog štaba Vojske Republike Srpske, a njegove jedinice su bile razmještene na širem području Sarajeva.

Dan odbrane Sarajevsko-romanijske regije obilježava se u organizaciji Odbora Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova kao istorijski događaj od republičkog značaja.

Komentari 1
  • Generic placeholder image
    Anonimno 16.06.2023. 22:04
    A nek mi Bog oprosti,ali Andrej je isto feminiziran/mislim na ponasanje/,govori ekavicu,iako ne potice sa tog govovornog podrucja...uglavnom nije markantan da bi bio pop ili monah...
Povezane vijesti
Mitropolit Hrizostom na Veliki četvrtak služi liturgiju na Ravnoj Romaniji Mitropolit Hrizostom na Veliki četvrtak služi liturgiju na Ravnoj Romaniji
Godišnjica upada u vojnu fabriku „Pretis“ u Vogošći Godišnjica upada u vojnu fabriku „Pretis“ u Vogošći
Osnovci iz Istočne Ilidže posjetili Crvene stijene na Romaniji Osnovci iz Istočne Ilidže posjetili Crvene stijene na Romaniji
Najčitanije
  • Dan kada je otišao Sena - „Kišni čovjek“
    19h 7m
    4
  • Malobrojni izletnici na prvomajskom uranku u Istočnom Novom Sarajevu
    18h 2m
    3
  • Ženu ugrizao poskok dok je čupala mladi luk
    12h 50m
    0
  • Utopio se otac devetoro djece
    13h 56m
    0
  • Međunarodni praznik rada, 1. maj – simbol borbe za bolji i pravedniji svijet
    22h 24m
    0