U manastiru na Ravnoj Romaniji služen parastos palim borcima

16.06.2023. 15:55
1
IZVOR: srna.rs

U manastiru Svetog velikomučenika Georgija na Ravnoj Romaniji danas je služen parastos za poginule srpske borce koji su odbranili Sarajevsko-romanijsku regiju u proteklom Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Parastos je služio arhimandrit Andrej, nastojatelj manastira na Ravnoj Romaniji, uz sasluženje monaštva i sveštenstva Mitroplije daborbosanske.

Arhimandrit Andrej je u prigodnom obraćanju zahvalio svima koji se okupljaju u ovom hramu da se ne zaborave srpski vojnici stradali za svoju vjeru.

Parastosu su prisustvovali, između ostalih, izaslanik srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Boško Tomić, predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Radan Ostojić, kao i brojni predstavnici republičkih vlasti, Trećeg Republika Srpska pješadijskog puka Oružanih snaga BiH, grada Istočno Sarajevo, opština u njenom sastavu, kao i opštinskih boračkih organizacija.

Na unutrašnjim zidovima ovog hrama, umjesto ikonopisa, upisana su imena više od 4.000 srpskih boraca poginulih u odbrani Sarajevsko-romanijske regije.

Prethodno je na Vojničkom groblju "Novi Zejtinlik" na Sokocu gdje je sahranjeno 949 poginulih boraca služen pomen, te položeni vijenci i cvijeće.

Odbrana Sarajevsko-romanijske regije, bila je jedan od najtežih zadataka Vojske Republike Srpske u kome je Sarajevsko-romanijski korpus korpus odbio 35 ofanziva neprijateljskih snaga.

Ovaj korpus formiran je 22. maja 1992. godine prema nalogu Glavnog štaba Vojske Republike Srpske, a njegove jedinice su bile razmještene na širem području Sarajeva.

Dan odbrane Sarajevsko-romanijske regije obilježava se u organizaciji Odbora Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova kao istorijski događaj od republičkog značaja.

Komentari 1
 • Generic placeholder image
  Anonimno 16.06.2023. 22:04
  A nek mi Bog oprosti,ali Andrej je isto feminiziran/mislim na ponasanje/,govori ekavicu,iako ne potice sa tog govovornog podrucja...uglavnom nije markantan da bi bio pop ili monah...
Povezane vijesti
Spomen-crkva na Veljinama - 2793 imena i prezimena, 2793 života (FOTO) Spomen-crkva na Veljinama - 2793 imena i prezimena, 2793 života (FOTO)
Ruski monah koji je dao život za Republiku Srpsku i slobodu srpskog naroda Ruski monah koji je dao život za Republiku Srpsku i slobodu srpskog naroda
Pucao iz malokalibarske puške na Ravnoj Romaniji Pucao iz malokalibarske puške na Ravnoj Romaniji
Najčitanije
 • Posni kolač sa višnjama i makom
  8h 40m
  0
 • Na Jahorini uhapšen jedan od najvećih bjegunaca u Evropi
  4h 47m
  0
 • Marko Kubatlija od danas na čelu Agencije za unapređenje stranih investicija BiH
  6h 54m
  8
 • Opština Istočno Novo Sarajevo organizuje podjelu novogodišnjih paketića
  8h 45m
  0
 • Neregistrovana vozila krstare seoskim putevima
  8h 52m
  1