У марту бесплатни скрининг тестови на карцином грлића материце за жене са подручја Источног Сарајева

23.02.2024. 11:41
2
ИЗВОР: katera.news

Од краја децембра 2023. године до половине фебруара 2024. године на Одјељењу гинекологије у Болници „Србија“ у Источном Сарајеву откривено је седам нових случајева карцинома грлића материце у поодмаклом стадијуму, код жена од 48 до 83 године старости које нису долазиле на гинеколошке прегледе, рекла је специјалиста гинекологије и акушерства у Болници „Србија“ у Источном Сарајеву Славица Мутабџија.

Она је на конференцији за новинаре, која је организована поводом увођења бесплатних скрининг тестова на карцином грлића материце за жене са подручја Источног Сарајева, навела да је овај карцином, послије карцинома дојке, најчешћи облик рака код жена.

Према подацима Свјетске здравствене организације (СЗО) у свијету сваке двије минуте од ове болести умре по једна жена. Током 2020. године забиљежено је 604.000 нових случајева, док је 342.000 било са смртним исходом.

И анализе урађене у Болници „Србија“ показале су да је у Источном Сарајеву дошло до пораста броја жена обољелих од карцинома грлића материце.

Љекари упозоравају на велики број неоткривених или касно откривених карцинома материце, због чега је веома важно да што већи број жена обавља редовне гинеколошке прегледе.

Према Мутабџијиним ријечима, важно је превентивно дјеловање јер је карцином грлића материца, уколико се открије на вријеме, у потпуности изљечив.

- С циљем превентивног дјеловања против карцинома грлића материце, на Одјељењу гинекологије Болнице "Србија" биће рађени бесплатни скрининг тестови за све жене – рекла је она.

Мутабџија је апеловала на све жене од 25 до 65 година које нису дуго времена биле на гинеколошком прегледу, да се јаве у Поликлинику.

Љубиша Ћосић, градоначелник Источног Сарајева, рекла је ће мјесец март бити посвећен подизању свијести и борби против карцинома грлића материце, те да ће све трошкове скрининг тестова сносити Град Источно Сарајево.

Директор Болнице „Србија“ Небојша Шешлија навео је да су подаци о броју обољелих жена од ове болести алармантни, те да ће март мјесец посветити акцији „Март - мјесец борбе против карцинома грлића материце“.

Прегледи ће се обављати сваки радни дан у мјесецу марту од 8 до 10 часова, а упутнице нису потребне.

Потребно је позвати бесплатни инфо број телефона 0800 50 601 и заказати термин за преглед.

Коментари 2
  • Generic placeholder image
    Вера 23.02.2024. 22:04
    Свака част!
  • Generic placeholder image
    Branka 23.02.2024. 13:48
    Sve pohvale za besplatan pregled!!!
Повезане вијести
Сладоје: Изузетно важна подршка пацијентима обољелим од епилепсије Сладоје: Изузетно важна подршка пацијентима обољелим од епилепсије
Заказивање за бесплатне скрининге продужено до 10. априла Заказивање за бесплатне скрининге продужено до 10. априла
Акцијом давања крви почели "Дани болнице Србија" Акцијом давања крви почели "Дани болнице Србија"
Најчитаније
  • Источна Илиџа: Радник фирме проневјерио већу количину новца
    21h 43m
    0
  • Пале: Узео мотоцикл, није доставио резану грађу у замјену
    21h 50m
    3
  • Власник фирме из Новог Сада довео запослене у родно Невесиње
    18h 32m
    1
  • Студенти са Електротехничког факултета показали су да знају добро и са лоптом
    13h 10m
    0
  • Кандидат за градоначелника убијен на предизборном скупу!
    13h 42m
    0