U martu besplatni skrining testovi na karcinom grlića materice za žene sa područja Istočnog Sarajeva

23.02.2024. 11:41
2
IZVOR: katera.news

Od kraja decembra 2023. godine do polovine februara 2024. godine na Odjeljenju ginekologije u Bolnici „Srbija“ u Istočnom Sarajevu otkriveno je sedam novih slučajeva karcinoma grlića materice u poodmaklom stadijumu, kod žena od 48 do 83 godine starosti koje nisu dolazile na ginekološke preglede, rekla je specijalista ginekologije i akušerstva u Bolnici „Srbija“ u Istočnom Sarajevu Slavica Mutabdžija.

Ona je na konferenciji za novinare, koja je organizovana povodom uvođenja besplatnih skrining testova na karcinom grlića materice za žene sa područja Istočnog Sarajeva, navela da je ovaj karcinom, poslije karcinoma dojke, najčešći oblik raka kod žena.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) u svijetu svake dvije minute od ove bolesti umre po jedna žena. Tokom 2020. godine zabilježeno je 604.000 novih slučajeva, dok je 342.000 bilo sa smrtnim ishodom.

I analize urađene u Bolnici „Srbija“ pokazale su da je u Istočnom Sarajevu došlo do porasta broja žena oboljelih od karcinoma grlića materice.

Ljekari upozoravaju na veliki broj neotkrivenih ili kasno otkrivenih karcinoma materice, zbog čega je veoma važno da što veći broj žena obavlja redovne ginekološke preglede.

Prema Mutabdžijinim riječima, važno je preventivno djelovanje jer je karcinom grlića materica, ukoliko se otkrije na vrijeme, u potpunosti izlječiv.

- S ciljem preventivnog djelovanja protiv karcinoma grlića materice, na Odjeljenju ginekologije Bolnice "Srbija" biće rađeni besplatni skrining testovi za sve žene – rekla je ona.

Mutabdžija je apelovala na sve žene od 25 do 65 godina koje nisu dugo vremena bile na ginekološkom pregledu, da se jave u Polikliniku.

Ljubiša Ćosić, gradonačelnik Istočnog Sarajeva, rekla je će mjesec mart biti posvećen podizanju svijesti i borbi protiv karcinoma grlića materice, te da će sve troškove skrining testova snositi Grad Istočno Sarajevo.

Direktor Bolnice „Srbija“ Nebojša Šešlija naveo je da su podaci o broju oboljelih žena od ove bolesti alarmantni, te da će mart mjesec posvetiti akciji „Mart - mjesec borbe protiv karcinoma grlića materice“.

Pregledi će se obavljati svaki radni dan u mjesecu martu od 8 do 10 časova, a uputnice nisu potrebne.

Potrebno je pozvati besplatni info broj telefona 0800 50 601 i zakazati termin za pregled.

Komentari 2
 • Generic placeholder image
  Vera 23.02.2024. 22:04
  Svaka čast!
 • Generic placeholder image
  Branka 23.02.2024. 13:48
  Sve pohvale za besplatan pregled!!!
Povezane vijesti
Sladoje: Izuzetno važna podrška pacijentima oboljelim od epilepsije Sladoje: Izuzetno važna podrška pacijentima oboljelim od epilepsije
Zakazivanje za besplatne skrininge produženo do 10. aprila Zakazivanje za besplatne skrininge produženo do 10. aprila
Akcijom davanja krvi počeli "Dani bolnice Srbija" Akcijom davanja krvi počeli "Dani bolnice Srbija"
Najčitanije
 • U subotu obustava saobraćaja na području Policijske uprave Istočno Sarajevo
  19h 30m
  0
 • Sjećanje na Icu - djevojčicu lavljeg srca
  22h 54m
  0
 • Foča: Službenik osumnjičen da je oštetio klijenta banke za 20.000 KM
  18h 23m
  0
 • Jerej Vidak Vujadinović - Dječak
  10h 0m
  0
 • U Srednjoj školi „28. juni“ održan okrugli sto o značaju i zaštiti mentalnog zdravlja (FOTO)
  9h 41m
  0