У Нишу вакцинисано 120 чланова организације "Илиџански борац"

14.04.2021. 11:42
0
ИЗВОР: Срна

Чланови Борачке организације "Илиџански борац" из Републике Српске, њих 120, вакцинисани су данас против вируса корона у Нишу.

Предсједник те организације Горан Шеховац рекао је да је главни повод њиховог доласка у Ниш откривање спомен-плоче са именом доктора Миодрага Лазића у нишком Ургентном центру, али је ово уједно била прилика да се људи вакцинишу.

Вакцине за чланове организације "Илиџански борац" обезбиједило је Удружење пензионисаних припадника Војске и војних ветерана Србије посредством Министарства за рад, запошљавање и борачка питања Србије, пренио је портал "Нишке вести".

У Ургентном центру Универзитетског клиничког центра у Нишу данас ће бити откривена спомен-плоча са именом чувеног српског ратног хирурга Миодрага Лазића, који је током ратова деведесетих година прошлог вијека спасавао животе у Републици Српској Крајини и Републици Српској.

На спомен плочи са урезаним ликом доктора Лазића пише: "Отишао сам часно и поштено. Стајао сам на првој линији. Примаријус др Миодраг Лазић 10.4.2021. Хвала. Поносна Србија. УКЦ Ниш".

Ургенти центар Универзитетско-клиничког центра Ниш понио је име доктора Лазића.

Директор Ургентног центра у Нишу хирург Миодраг Лазић преминуо је 14. априла 2020. године од посљедица инфекције вирусом корона.

Доктор Лазић је у августу 1991. године напустио мјесто хирурга у Нишу и запутио се у тадашњу Републику Српску Крајину.

Као хирург је учествовао у пробоју коридора у јуну 1992. године, а потом се као добровољац јавио у ратну болницу "Коран" на Палама у Републици Српској.

Доктор Лазић један је од оснивача ратне Болнице "Жица" у Блажују код Сарајева, такорећи на самој линији фронта. Остао је тамо пуних 40 мјесеци као једини хирург на подручју тадашњег Српског Сарајева, гдје је обавио више од 3.500 операција под пуном анестезијом.

Сјећања из рата записао је у књизи коју је објавила СРНА "Дневник ратног хирурга". О њему је снимљен и истоимени документарни филм. Године 1994. добија звање примаријуса.

За рад у Републици Српској, блаженопочивши патријарх Павле одликовао је доктора Лазића Орденом Светог Саве.

Коментари 0
Повезане вијести
У понедјељак обиљежавање Дана одбране Илиџе У понедјељак обиљежавање Дана одбране Илиџе
Џудистима Спарте четири одличја у Нишу Џудистима Спарте четири одличја у Нишу
Позив родитељима да вакцинишу дјецу против морбила и великог кашља Позив родитељима да вакцинишу дјецу против морбила и великог кашља
Најчитаније
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    11h 48m
    0
  • Сјећање на Миломира Јањића Зеку
    11h 12m
    0
  • Преминуо Војислав Чаркић - наш добри прота Војо
    2h 46m
    6
  • Годишњица смрти предсједника СФРЈ Јосипа Броза Тита
    9h 27m
    12
  • Годишњица херојске погибије пилота Миленка Павловића
    11h 6m
    0