У Ослу прослављен Дан Републике Српске

09.01.2023. 17:01
0
ИЗВОР: srna.rs

У Ослу је данас прослављен Дан Републике Српске, а у бесједи одржаној на свечаној академији посебно је наглашена потреба очувања идентитета српске дјеце која са родитељима живе у Норвешкој.

У музичко-поетском програму учествовали су оперски пјевачи и дјеца млађег узраста рецитовањем родољубивих пјесама, саопштено је из Одбора за прославу Дана Републике Српске у Ослу.

Представници Одбора и Амбасаде Србије положили су цвијеће на централни споменик у Алеји савезника за 2.368 жртава, углавном Срба из Југославије, које су норвешки и њемачки нацисти убили током Другог свјетског рата.

Претходно је служена литургија у Храму Светог Василија Острошког у Ослу и освештан славски колач.

Прослави Дана Републике Српске, уз остале госте, присуствовали су универзитетски професор - историчар Бјерн Дитлеф Нистад и отправник послова у Амбасади Србије у Норвешкој Исидора Ђорђевић.

Република Српска данас прославља 9. јануара - Дан Републике и 31 година постојања.

Девети јануар се слави као Дан Републике Српске јер је тог датума 1992. године настала под првобитним називом Српска Република БиХ.

Основали су је српски посланици у тадашњој Скупштини БиХ након што су прегласани у кључним питањима о опстанку Југославије, а припадници друга два народа кренули у сецесију мимо воље Срба који су имали статус конститутивног народа.

Коментари 0
Повезане вијести
Одсуство радника из Републике Српске поводом Дана Српске правдали годишњим одмором Одсуство радника из Републике Српске поводом Дана Српске правдали годишњим одмором
Младић испитан због паљења заставе Српске у Зеници, саслушани и организатори скупа Младић испитан због паљења заставе Српске у Зеници, саслушани и организатори скупа
Милица Боровчанин: „Велико задовољство је бити међу награђенима“ Милица Боровчанин: „Велико задовољство је бити међу награђенима“
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    9h 37m
    11
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    8h 21m
    0
  • Дјечак из БиХ пао под трактор, хеликоптером пребачен у болницу
    20h 48m
    0
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    3h 6m
    0
  • У Неуму упецан најопаснији морски пас Јадрана
    23h 7m
    0