У Палама у сриједу почиње Међународни FIBA 3×3 турнир у уличном баскету

21.06.2021. 11:42
0
ИЗВОР: Катера

Традиционални, 18. по реду, Међународни FIBA 3×3 турнир у уличном баскету у Палама биће одржан од 23. до 26. јуна на терену Студентског центра “Пале” на Корану, у конкуренцији сениора, јуниора и катеда.

Паљански турнир 2021. године једини је са FIBA Satellite статусом у цијелој БиХ, као и један од шест оваквих у цијелој Европи, а баскеташи ће се борити за награду од 2.200,00 КМ + слот за „FIBA 3x3 Challenger” у Понтоазу, предграђу Париза.

Дугопласирана екипа ће се борири за награду од 600,00 КМ.

Награде у конкуренцијама јуниора и кадета биће накнадно одређене.

Већ традиционално, у склопу турнира биће организовано и хуманитарно такмичење у шутирању за три поена, ревијална утакмица, а организатори су потрудили да обезбиједе и награде за публику.

Цијена пријаве за сениоре износиће 100,00 КМ, а јуниори и кадети неће плаћати пријаву за учешће на турниру.

Екипе је могуће пријавити на бројеве телефона 065/022-996 и 065/070-024, те преко званичне Facebook странице – Streetball Pale, као и преко сајта: play.fiba3x3.com.

Рок за пријаву екипа у категорији кадета (2006. годиште и млађи) и јуниора (2002. годиште и млађи) је 22. јун до 12.00 часова, а рок за пријаве сениора и сениорки је 23. јун до 12.00 часова.

Као и до сада, све екипе из иностранства, као и удаљених градова Републике Српске и БиХ имаће обезбијеђен смјештај.

Међународни FIBA 3x3 турнир у уличном баскету у Палама један је од турнира са најдужом и најбогатијом традицијом у БиХ, а уврштен је и у календар међународне кошаркашке организације FIBA када је ријеч о турнирима 3 на 3 у баскету.

Први турнир организован је 2003. године на баскет терену Студентског центра „Пале“ на Корану.

Сваке године, на турниру учествује велики број екипа из БиХ, Србије, Црне Горе, а повремено и екипе из Словеније и Хрватске. Екипе су подијељене у неколико категорије – сениори (повремено сениорке), јуниори, кадети, а побједнике увијек очекују вриједне новчане и робне награде, као и пут на турнир из серије челенџер (Challenger).

Већ традиционално, на паљанском турниру одржава се такмичење у шутирању за три поена и атрактивно такмичење у закуцавањима. Такмичење у шутирању за три поена је хуманитарног карактера, на којем право учешћа имају сви посјетиоци турнира, а услов за учешће је донирање одређене количине новца, по сопственом избору. Прикупљени новац од овог такмичења, сваке године, донира се социјално угоженим породицама са подручја општине Пале.   

Турнир у уличном баскету на Палама, осим своје примарне сврхе, забаве, развоја спорта, здравог начина живота и такмичарског карактера, испуњава и друштвено одговорну обавезу помоћи најнеразвијенијим категоријама друштва. У неким од претходних година, на Турниру у уличном баскету у Палама организовани су и ревијални мечеви Удружења дјеце и омладине са посебним потребама ''Сунце'' из Пала. Са посебном радошћу и гостопримством 2018. године дочекана су и дјеца из општине Штрпце са подручја Косова и Метохија, која су, у оквиру програма ''Спојимо дјецу Косова и Метохије и Републике Српске'' боравила у општини Пале.

Најпознатија имена овогодишњег турнира су, свакако, некадашњи професионални кошаркаши са дугогодишњим искуством играња и у иностранству, Синиша Штембергер и Милијан Боцка. Током година, на паљанском турниру се афирмисао велики број познатих кошаркаша, а неки од њих су репрезентативци БиХ попут Немање Гордића, Николе Гајића, Александра Лазића, Обрада Томића, Његоша Сикираша, Николине Џебо, Анђеле Делић, легендарног Александра Дамјановића, младих репрезентативца Србије Милоша Копривице, Дејана Јањића и многих других. Такође, турнир се може похвалити учешћем и великог броја екипа из иностранства, од којих је најпознатија екипа Земуна, клупски шампион свијета из 2017. године у овом спорту.

Од 2020. године уведена је награда за фер плеј (fair play) „Ацо Томић“, која носи име по прерано преминулом паљанском баскеташу, а награда се додјељује екипи која покаже најбољи и најкоректнији однос према баскету и турниру.

Баскет 3 на 3 је један од најатрактивнијх спортова чија популарност на свјетској сцени расте из дана у дан, а премијеру на Олимпијским играма имаће у Токију ове године. Један од циљева овог турнира је и развој, афирмација и популаризација баскета 3 на 3 међу омладином.

Организатор турнира је неформална група грађана под називом ''Stretball Pale'' коју повезује заједничка љубав према кошарци и баскету. Све активности екипе ''Stretball Pale'' су транспарентне и јавне, а доступне су и на друштвеним мрежама "Фејсбук" и "Инстаграм".

Коментари 0
Повезане вијести
Пале: Радомир Вучковић пронашао новац и вратио га власницима Пале: Радомир Вучковић пронашао новац и вратио га власницима
Екипа ОШ „Србија“ прва на такмичењу из области саобраћаја и вјештине у вожњи бициклом (ФОТО) Екипа ОШ „Србија“ прва на такмичењу из области саобраћаја и вјештине у вожњи бициклом (ФОТО)
Априлска филмотека посвећена Горану Паскаљевићу Априлска филмотека посвећена Горану Паскаљевићу
Најчитаније
  • Прелиминарна ранг–листа за додјелу студентских стипендија Општине Источна Илиџа
    22h 10m
    0
  • Шеховац: Зашто се не изгласава резолуција о геноциду над Србима у Сарајеву?
    16h 47m
    25
  • Премјештени посмртни остаци Бате Живојиновића из Алеје заслужних грађана
    21h 12m
    0
  • Међународни празник рада, 1. мај – симбол борбе за бољи и праведнији свијет
    3h 47m
    0
  • Подијељено 195 пакета за социјално угрожене становнике Источне Илиџе
    18h 33m
    1