U Palama u srijedu počinje Međunarodni FIBA 3×3 turnir u uličnom basketu

21.06.2021. 11:42
0
IZVOR: Katera

Tradicionalni, 18. po redu, Međunarodni FIBA 3×3 turnir u uličnom basketu u Palama biće održan od 23. do 26. juna na terenu Studentskog centra “Pale” na Koranu, u konkurenciji seniora, juniora i kateda.

Paljanski turnir 2021. godine jedini je sa FIBA Satellite statusom u cijeloj BiH, kao i jedan od šest ovakvih u cijeloj Evropi, a basketaši će se boriti za nagradu od 2.200,00 KM + slot za „FIBA 3x3 Challenger” u Pontoazu, predgrađu Pariza.

Dugoplasirana ekipa će se boriri za nagradu od 600,00 KM.

Nagrade u konkurencijama juniora i kadeta biće naknadno određene.

Već tradicionalno, u sklopu turnira biće organizovano i humanitarno takmičenje u šutiranju za tri poena, revijalna utakmica, a organizatori su potrudili da obezbijede i nagrade za publiku.

Cijena prijave za seniore iznosiće 100,00 KM, a juniori i kadeti neće plaćati prijavu za učešće na turniru.

Ekipe je moguće prijaviti na brojeve telefona 065/022-996 i 065/070-024, te preko zvanične Facebook stranice – Streetball Pale, kao i preko sajta: play.fiba3x3.com.

Rok za prijavu ekipa u kategoriji kadeta (2006. godište i mlađi) i juniora (2002. godište i mlađi) je 22. jun do 12.00 časova, a rok za prijave seniora i seniorki je 23. jun do 12.00 časova.

Kao i do sada, sve ekipe iz inostranstva, kao i udaljenih gradova Republike Srpske i BiH imaće obezbijeđen smještaj.

Međunarodni FIBA 3x3 turnir u uličnom basketu u Palama jedan je od turnira sa najdužom i najbogatijom tradicijom u BiH, a uvršten je i u kalendar međunarodne košarkaške organizacije FIBA kada je riječ o turnirima 3 na 3 u basketu.

Prvi turnir organizovan je 2003. godine na basket terenu Studentskog centra „Pale“ na Koranu.

Svake godine, na turniru učestvuje veliki broj ekipa iz BiH, Srbije, Crne Gore, a povremeno i ekipe iz Slovenije i Hrvatske. Ekipe su podijeljene u nekoliko kategorije – seniori (povremeno seniorke), juniori, kadeti, a pobjednike uvijek očekuju vrijedne novčane i robne nagrade, kao i put na turnir iz serije čelendžer (Challenger).

Već tradicionalno, na paljanskom turniru održava se takmičenje u šutiranju za tri poena i atraktivno takmičenje u zakucavanjima. Takmičenje u šutiranju za tri poena je humanitarnog karaktera, na kojem pravo učešća imaju svi posjetioci turnira, a uslov za učešće je doniranje određene količine novca, po sopstvenom izboru. Prikupljeni novac od ovog takmičenja, svake godine, donira se socijalno ugoženim porodicama sa područja opštine Pale.   

Turnir u uličnom basketu na Palama, osim svoje primarne svrhe, zabave, razvoja sporta, zdravog načina života i takmičarskog karaktera, ispunjava i društveno odgovornu obavezu pomoći najnerazvijenijim kategorijama društva. U nekim od prethodnih godina, na Turniru u uličnom basketu u Palama organizovani su i revijalni mečevi Udruženja djece i omladine sa posebnim potrebama ''Sunce'' iz Pala. Sa posebnom radošću i gostoprimstvom 2018. godine dočekana su i djeca iz opštine Štrpce sa područja Kosova i Metohija, koja su, u okviru programa ''Spojimo djecu Kosova i Metohije i Republike Srpske'' boravila u opštini Pale.

Najpoznatija imena ovogodišnjeg turnira su, svakako, nekadašnji profesionalni košarkaši sa dugogodišnjim iskustvom igranja i u inostranstvu, Siniša Štemberger i Milijan Bocka. Tokom godina, na paljanskom turniru se afirmisao veliki broj poznatih košarkaša, a neki od njih su reprezentativci BiH poput Nemanje Gordića, Nikole Gajića, Aleksandra Lazića, Obrada Tomića, Njegoša Sikiraša, Nikoline Džebo, Anđele Delić, legendarnog Aleksandra Damjanovića, mladih reprezentativca Srbije Miloša Koprivice, Dejana Janjića i mnogih drugih. Takođe, turnir se može pohvaliti učešćem i velikog broja ekipa iz inostranstva, od kojih je najpoznatija ekipa Zemuna, klupski šampion svijeta iz 2017. godine u ovom sportu.

Od 2020. godine uvedena je nagrada za fer plej (fair play) „Aco Tomić“, koja nosi ime po prerano preminulom paljanskom basketašu, a nagrada se dodjeljuje ekipi koja pokaže najbolji i najkorektniji odnos prema basketu i turniru.

Basket 3 na 3 je jedan od najatraktivnijh sportova čija popularnost na svjetskoj sceni raste iz dana u dan, a premijeru na Olimpijskim igrama imaće u Tokiju ove godine. Jedan od ciljeva ovog turnira je i razvoj, afirmacija i popularizacija basketa 3 na 3 među omladinom.

Organizator turnira je neformalna grupa građana pod nazivom ''Stretball Pale'' koju povezuje zajednička ljubav prema košarci i basketu. Sve aktivnosti ekipe ''Stretball Pale'' su transparentne i javne, a dostupne su i na društvenim mrežama "Fejsbuk" i "Instagram".

Komentari 0
Povezane vijesti
Kosorić zadovoljan startom Romanije: Očekivali smo dobar početak Kosorić zadovoljan startom Romanije: Očekivali smo dobar početak
Humanitarno veče za Milana Madžgalja u petak u Palama Humanitarno veče za Milana Madžgalja u petak u Palama
Pale: Srpska demokratska stranka i Socijalistička partija podržale Dejana Kojića (VIDEO) Pale: Srpska demokratska stranka i Socijalistička partija podržale Dejana Kojića (VIDEO)
Najčitanije
  • Natočio gorivo na pumpi i pobjegao
    15h 28m
    1
  • ViK Istočno Sarajevo: Vanredno obavještenje
    17h 19m
    0
  • Život ga nije mazio: Bratić postao inženjer elektrotehnike sa 23 godine
    17h 6m
    0
  • Marina Blagojević: Cilj PDP-a Pale je pomoći mladima pri kupovini ili izgradnji prve stambene jedinice
    8h 32m
    0
  • Istočna Ilidža od 2018. u budžet Srpske uplatila više od 171.000.000 KM od direktnih poreza
    11h 14m
    0