У Палама вечерас промоција филма и споменице "Осамдесет година ћутања"

09.11.2023. 08:56
0
ИЗВОР: srna.rs

На Палама ће вечерас бити промовисан филм и споменица "Осамдесет година ћутања" која говори о усташким злочинима у Раковцу, у Јеловцима и околним селима паљанске општине у којој је страдало 325 цивила од којих 143 дјеце до 14 година.

Члан Комисије за његовање традиције у Борачкој организацији општине Пале Лазар Шкобо рекао је Срни да се у филму и споменици говори о догађајима који су се десили од 11. до 16. новембра 1943. године, када су кулминирали усташки злочини.

- Дио тог геноцидног усташког злочина захватио је српска села на обронцима Романије, гдје су усташе тих пет дана убили 325 српских цивила. На Раковцу је 11. новембра убијено око 40 дјеце од двије до шест година, што говори о карактеру тог усташког подухвата - истакао је Шкобо, који је аутор споменице.

Он је навео да назив филма и споменице можда најилустративније говори о проблемима са којима су се сусрели бавећи се овом тематиком јер се у вријеме комунизма, који је гушио национална размишљања, није могло говорити нити писати о злочину.

- У последњи час говоримо о томе. Понестаје нам извора, људи који су свједоци тих догађаја са којима би могли разговарати, а и затиру се документи - рекао је Шкобо и додао да је зато важно учити из историје, првенствено како се не би понављале исте грешке.

Према његовим ријечима, да је српски народ учио на грешкама данас би имао много другачију ситуацију и позицију.

- Свједоци смо да смо понављали грешке након Првог свјетског рата, правили након Другог свјетског рата и доживљавали страдања ко ниједан народ у Европи - нагласио је Шкобо.

Он је оцијенио да би српски народ опет поновио исте грешке ако не би гајили националну свијест и радили на националном буђењу.

Вођа екипе која је радила филм "Осамдесет година ћутања" је млади режисер Бошко Крљаш који је потомак жртава у Јеловцима.

Филм и споменица биће промовисани у оквиру манифестације "Новембар-мјесец дугих ножева".

Промоција ће бити одржана у Културном центру Пале са почетком у 19.00 часова.

Коментари 0
Повезане вијести
Априлска филмотека посвећена Горану Паскаљевићу Априлска филмотека посвећена Горану Паскаљевићу
Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО) Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО)
Прикупљено 55 доза крви у Палама Прикупљено 55 доза крви у Палама
Најчитаније
  • Сјећање на мајора Вука Чвору: Осам година од смрти
    6h 28m
    8
  • Божовић: Источна Илиџа - свјетионик источног дијела Српске
    21h 58m
    0
  • Џудо савез Републике Српске: Редовна Скупштина 4. јуна на Јахорини
    21h 12m
    0
  • На Васкршњем базару прикупљено 2.820 КМ
    21h 29m
    0
  • Данас Лазарева субота и Врбица
    8h 59m
    0