У Парку великана засађен црвени храст посвећен добровољним даваоцима крви (ФОТО)

21.04.2023. 12:36
0
ИЗВОР: katera.news

Чланови секције добровољних давалаца крви Сарајевско-романијске регије и Хелен Дорон школе посадили су данас у Парку великана у Источном Новом Сарајеву садницу црвеног храста, који је посвећен добровољним даваоцима крви.

Садњом храста, који представља симбол живота, завршен је пројекат чији је циљ оснивање секције регионалног Удружења, те упознавање школараца са волонтеризмом.

Госпава Пејић, предсједник регионалног Удружења добровољних давалаца крви, рекла је да се нада да ће у овој секцији стасати дјеца која ће већ са 18 година биту у потпуности обучени волонтери и постати будући добровољни даваоци крви.

Она се захвалила Удружењу „Рудар“ Угљевик и граду Бијељина који су обезбиједили садницу храста.

Бојана Рамић, власница учитељица у школи Хелен Дорон Источно Сарајево, изјавила је да се школа примарно бави подучавањем енглеског језика, али да посебан акценат стављају на хуманитарни рад.

  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика

- Ове године је, на нивоу БиХ, као тема изабрано волонтирање, па су наши ученици имали прилику да се пријаве да буду волонтери у школи и Удружњу добровољних давалаца крви Сарајевско-романијске регије. Они су кроз едукативне радионице, које смо организовали, стицали знање, које су касније, кроз самосталне презентације, презентовали вршњацима у Основној школи „Свети Сава“ у Источном Новом Сарајеву – појаснила је она.

Директор Основне школе „Свети Сава“ изјавила је да је школа радо прихватила овај пројекат јер тако, заједничким снагама, могу подучавати дјецу о здравом начину живота и важности волонтеризма.

- Приједлог да се оснује секција о очувању здравља је подржан јер је велики број наших ученика већ укључен у рад овог удружења – рекла је она.

Катарина Вукадиновић, ученица шестог разреда и волонтер, рекла је да је учестовајући у пројекту стекла многа знања о бенефитима волонтирања и давања крви.

- Крв је лијек коју доктори и фармацеути не могу да произведу, стога је важно да пружимо руку и дарујемо крв и тако некоме спасимо живот. Дјеца могу да постану добровољни даваоци крви са 18 година, а до тада ћемо волонтирати и проналазити добровољне даваоце – рекла је она.

Дванаестогодишња Николина Пејић је истакла да је написала пјесмицу о крви настојећи да мотивише људе да дарују крв и буду хумани.

Коментари 0
Повезане вијести
Сутра састанак начелника Источне Илиџе и Источног Новог Сарајева Сутра састанак начелника Источне Илиџе и Источног Новог Сарајева
Сезона гријања у Источном Новом Сарајеву продужена због ниских температура Сезона гријања у Источном Новом Сарајеву продужена због ниских температура
Дом здравља прелази на трезорско пословање општине Источно Ново Сарајево Дом здравља прелази на трезорско пословање општине Источно Ново Сарајево
Најчитаније
  • Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
    9h 14m
    4
  • На данашњи дан рођен Филип Вишњић
    18h 6m
    0
  • Ујић ослобођен оптужбе за злочине у Рогатици
    11h 57m
    0
  • На планинарском походу на Романији очекује се око 200 учесника
    15h 42m
    0
  • Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО)
    6h 49m
    4