U Parku velikana zasađen crveni hrast posvećen dobrovoljnim davaocima krvi (FOTO)

21.04.2023. 12:36
0
IZVOR: katera.news

Članovi sekcije dobrovoljnih davalaca krvi Sarajevsko-romanijske regije i Helen Doron škole posadili su danas u Parku velikana u Istočnom Novom Sarajevu sadnicu crvenog hrasta, koji je posvećen dobrovoljnim davaocima krvi.

Sadnjom hrasta, koji predstavlja simbol života, završen je projekat čiji je cilj osnivanje sekcije regionalnog Udruženja, te upoznavanje školaraca sa volonterizmom.

Gospava Pejić, predsjednik regionalnog Udruženja dobrovoljnih davalaca krvi, rekla je da se nada da će u ovoj sekciji stasati djeca koja će već sa 18 godina bitu u potpunosti obučeni volonteri i postati budući dobrovoljni davaoci krvi.

Ona se zahvalila Udruženju „Rudar“ Ugljevik i gradu Bijeljina koji su obezbijedili sadnicu hrasta.

Bojana Ramić, vlasnica učiteljica u školi Helen Doron Istočno Sarajevo, izjavila je da se škola primarno bavi podučavanjem engleskog jezika, ali da poseban akcenat stavljaju na humanitarni rad.

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

- Ove godine je, na nivou BiH, kao tema izabrano volontiranje, pa su naši učenici imali priliku da se prijave da budu volonteri u školi i Udružnju dobrovoljnih davalaca krvi Sarajevsko-romanijske regije. Oni su kroz edukativne radionice, koje smo organizovali, sticali znanje, koje su kasnije, kroz samostalne prezentacije, prezentovali vršnjacima u Osnovnoj školi „Sveti Sava“ u Istočnom Novom Sarajevu – pojasnila je ona.

Direktor Osnovne škole „Sveti Sava“ izjavila je da je škola rado prihvatila ovaj projekat jer tako, zajedničkim snagama, mogu podučavati djecu o zdravom načinu života i važnosti volonterizma.

- Prijedlog da se osnuje sekcija o očuvanju zdravlja je podržan jer je veliki broj naših učenika već uključen u rad ovog udruženja – rekla je ona.

Katarina Vukadinović, učenica šestog razreda i volonter, rekla je da je učestovajući u projektu stekla mnoga znanja o benefitima volontiranja i davanja krvi.

- Krv je lijek koju doktori i farmaceuti ne mogu da proizvedu, stoga je važno da pružimo ruku i darujemo krv i tako nekome spasimo život. Djeca mogu da postanu dobrovoljni davaoci krvi sa 18 godina, a do tada ćemo volontirati i pronalaziti dobrovoljne davaoce – rekla je ona.

Dvanaestogodišnja Nikolina Pejić je istakla da je napisala pjesmicu o krvi nastojeći da motiviše ljude da daruju krv i budu humani.

Komentari 0
Povezane vijesti
Malobrojni izletnici na prvomajskom uranku u Istočnom Novom Sarajevu Malobrojni izletnici na prvomajskom uranku u Istočnom Novom Sarajevu
Vukovcima besplatno polaganje vozačkog ispita Vukovcima besplatno polaganje vozačkog ispita
Pretresi u Istočnom Novom Sarajevu, jedno lice lišeno slobode Pretresi u Istočnom Novom Sarajevu, jedno lice lišeno slobode
Najčitanije
  • „Ako izađeš, bićeš zaklan“: Ispovijest Danila Beribake koji je preživio pakao Doborovoljačke ulice
    2h 27m
    5
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    1h 23m
    0
  • Saobraćaj u prekidu zbog udesa na putu Foča-Gacko, sedam lica povrijeđeno
    20h 8m
    0
  • NATO avioni na Svjetski dan medija, prije 25 godina, srušili zgradu TV Novi Sad
    17h 7m
    0
  • Normalizovan saobraćaj na magistralnom putu Foča-Gacko
    18h 19m
    0