У петак премијера представе „Источно од краја“

25.12.2019. 19:51
0
ИЗВОР: СРНА

У петак, 27. децембра, биће премијерно у Источном Новом Сарајеву одиграна позоришна представа „Источно од краја“, коју је према мотивима руске књижевнице Музе Павлове адаптирао и режирао театролог Зоран Тодоровић.

Тодоровић је рекао Срни да је Павлова још шездесетих година прошлог вијека својим дјелима у жанру драмске минијатуре указивала на одређене аномалије у друштву, које су и данас актуелне.

-Из богатог опуса Павлове издвојио сам четири једночинке које сам појединачно обрадио. Нешто сам избацио, доста тога дописао, неке ликове, имена и њихове карактере промијенио и на крају компоновао својеврстан сценски омнибус. Све четири приче, односно, сценске слике, на први поглед изгледају неповезано, али, ипак, имају заједничку основу - навео је Тодоровић.

Он је појаснио да је све у метафорама и симболима и да се драма крије испод црног хумора, сатире, а у моментима и фарсе.

-Обрађују се четири веома актуелне и тешке теме. Неразумијевање унутар породице и њено осипање, заокупљеност послом која нам не дозвољава вођење личног живота, везе из интереса и утицај самовољних фактора моћи на наше животе и бесмислене ситуације које су, нажалост, наша свакодневица - навео је Тодоровић.

Тодоровић је рекао да ће представу извести чланови студија „Театролог“ – пет студената и три просвјетна радника, међу којима је и један вјероучитељ.

-Ријеч је аматерима који воле ово што раде. Међу њима су и два студента театрологије што је дугорочно гледајући, веома значајно -навео је Тодоровић.

Не скривајући задовољство јер је завршио веома захтјеван и компликован пројекат, Тодоровић је рекао да ће првенствено због своје екипе бити веома срећан ако публика топло прихвати извођење овог нетипичног позоришног комада.

Он је истакао да је реализацију овог пројекта омогућило Министарство просвјете и културе Републике Српске, које је први пут одобрило средства за категорију позоришне продукције у Источном Сарајеву, те да су помоћ пружили и општина Источно Ново Сарајево, Културни центар и Матична библиотека Источно Сарајево.

Почетак премијере у Културном центру заказан је за 20.00 часова.

Коментари 0
Повезане вијести
Зоран Тодоровић, сценариста, о представи “Миро(помазани)”: Нимало наиван спој комедије и трагедије Зоран Тодоровић, сценариста, о представи “Миро(помазани)”: Нимало наиван спој комедије и т...
Награђени драмски текст „(Миро)помазани" биће оживљен на сцени Награђени драмски текст „(Миро)помазани" биће оживљен на сцени
Кoмeдиja „Mирo/пoмaзaни/" Зoрaнa Toдoрoвићa најбољи драмски текст на конкурсу „Реци наглас“ Кoмeдиja „Mирo/пoмaзaни/" Зoрaнa Toдoрoвићa најбољи драмски текст на конкурсу „Реци наглас“
Најчитаније
  • Преминула Вера Гргић
    15h 22m
    0
  • Прослава Васкрса у Сарајеву кроз вијекове: Привржени вјери и у најтежим временима
    16h 6m
    0
  • Васкрси васкрсле српске војске
    20h 11m
    0
  • Срећно и Богом благословљено Христово васкрсење – Христос васкрсе!
    20h 15m
    2
  • Милан треба нашу помоћ – позови 17047
    5h 42m
    0