U pripremi novo zakonsko rješenje u Srpskoj: Imunitet čuva institucije

24.11.2023. 09:32
1
IZVOR: glassrpske.com

Visoki predstavnik Pedi Ešdaun stavio je 2002. godine van snage u Republici Srpskoj Zakon o imunitetu, a onda i nametnuo svoju verziju kako bi ostavio prostora da se protiv nekih od najviših zvaničnika, prije svega onih politički neposlušnih, može pokrenuti sudski postupak kao jedna vrsta kazne.

Kaže ovo za “Glas Srpske” advokat Milan Petković navodeći kako je to najvjerovatnije bio jedan od glavnih motiva Ešdauna kada je 2002. godine odlučio da nametne zakon prema kom imunitet od krivičnog gonjenja imaju samo poslanici, ali ne i drugi zvaničnici koje su građani izabrali na izborima.

- Vjerujem da je on tada taj zakon, u tom obliku, nametnuo kako bi što više ograničio i kontrolisao rad najviših zvaničnika Republike Srpske. Donošenjem novog zakona to moramo ispraviti - istakao je Petković.

Kategorično tvrdi da Republika Srpska ima pravo i nadležnost da donese zakon o imunitetu i uredi ovu oblast kako smatra da je najbolje, a da bude u skladu sa pravnim poretkom Republike Srpske, ali i BiH. 

- U pravu je sve dozvoljeno, osim onog što je zabranjeno, a kako nijednim aktom nije zabranjeno da neko lice ima­ imunitet, onda nema nikakvih pravnih prepreka da se donese jedno ovakvo zakonsko rješenje kojim će imunitet biti dat i predsjedniku Republike, ali i nekim drugim visokim zvaničnicima Srpske kako bi se zaštitile funkcije koje obavljaju, ali i same institucije. Pravno je logično da predsjednik Srpske ima imunitet, jer je on biran od strane građana na izborima, baš kao i narodni poslanici. Zbog čega bi poslanici imali imunitet, a predsjednik ne, kao što je sada slučaj - poručio je Petković podržavajući inicijativu koju je pokrenuo predsjednik Narodne skupštine RS Nenad Stevandić koji je izjavio kako je priprema ovog zakonskog dokumenta završena, te da bi se uskoro mogla naći pred poslanicima.  

Obrazlažući zbog čega se odlučio na ovaj korak, predsjednik najvišeg zakonodavnog tijela u Republici Srpskoj rekao je kako se to radi da bi se, prije svega, zaštitile sve institucije koje u praksi sprovode odluke usvojene u Narodnoj skupštini. Kako je istakao, na ovaj način će se spriječiti svi budući pokušaji vođenja montiranih sudskih procesa protiv zvaničnika Republike Srpske, kao što je trenutno slučaj kada je u pitanju predsjednik Milorad Dodik.

- Nije normalno da svi poslanici imaju imunitet, a predsjednik Srpske, ministri ili, recimo, direktor “Službenog glasnika” nemaju. Mi ćemo sada pripremiti zakon o imunitetu i izglasati ga u Narodnoj skupštini. I imaće imunitet i oni koji sprovode odluke. I tako će biti zaštićeni svi, a i predsjednik Dodik, jer može biti još procesa protiv njega - naveo je Stevandić dodajući da će se ući u ovu proceduru jer nigdje u Ešdaunovoj odluci iz 2002. godine ne stoji da vlasti Srpske to ne mogu učiniti.

Odluka iz 2002.

Prethodni Zakon o imunitetu ukinuo je 2002. godine visoki predstavnik Pedi Ešdaun, ali ga je kasnije vratio. Ešdaun je u oktobru  iste godine nametnuo tri odluke o imunitetu u BiH, odnosno po jednu za entitetske, te zajednički nivo vlasti. Prema ovim odlukama od krivičnog i građanskog postupka oslobođeni su poslanici i delegati svih parlamenata u BiH, a od građanske odgovornosti svi predsjednici, potpredsjednici i zamjenici predsjednika, kao i ministri u svim vladama i u Savjetu ministara BiH.

Piše: Veljko Zeljković

Komentari 1
 • Generic placeholder image
  Zalosno 24.11.2023. 10:13
  Radite vi samo na svojoj zastiti idioti a narod ste ostavili na cjedil. Treba narod zastiti od vas!
Povezane vijesti
U ponedjeljak isplata socijalnih davanja u Srpskoj U ponedjeljak isplata socijalnih davanja u Srpskoj
Siniša Kostrešević ponovo imenovan za direktora Policije Republike Srpske Siniša Kostrešević ponovo imenovan za direktora Policije Republike Srpske
Toplotni talas narednih desetak dana Toplotni talas narednih desetak dana
Najčitanije
 • Vladika Joanikije: Sveštenomučenici dabrobosanski pozivaju na praštanje (FOTO)
  7h 52m
  0
 • Poznato kada se igra finale Vimbldona između Novaka Đokovića i Karlosa Alkaraza
  8h 52m
  0
 • U Palama prikupljeno 3.500 KM za liječenje Milijane Grujić
  7h 8m
  0
 • Vrućine utiču na zdravlje - predostrožnost za djecu i stare
  10h 14m
  0
 • Moguća velika odstupanja od reda letenja
  23h 30m
  0