У Републици Српској тржиште стабилно и без страха несташице робе

11.10.2022. 10:07
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Тржиште у Републици Српској је стабилно и нема страха од несташице робе, а надлежне службе континуирано прате стање с циљем правовремене интервенције, речено је Срни у Министарству трговине и туризма Српске.

Из ресорног министарства наглашавају да нема забиљежених прекида у ланцима снабдијевања.

- У протеклом периоду биљежи се сталан раст цијена као посљедица тренутне геополитичке ситуације у Европи и свијету, а у свјетлу наведених дешавања Влада Републике Српске донијела је низ мјера - наглашавају у Министарству.

У Министарству подсјећају да је Влада Републике Српске у новембру 2021. године усвојила уредбу о измјени уредбе о ограничавању маржи у промету робе, којом су марже у промету на мало умјесто дотадашњих 10 смањене на осам одсто, а у промету на велико са осам смањене на шест одсто.

Влада је у априлу прошле године донијела и уредбу о одређивању марже која се примјењује приликом формирања цијена нафтних деривата, којом се утврђује постојање услова за прописивање мјера непосредне контроле цијена на територији Српске.

Овом уредбом трговцима који обављају дјелатност трговине на велико нафтним дериватима прописује се максимална велепродајна маржа у апсолутном износу од 0,06 КМ по литру деривата, а у трговини на мало 0,25 КМ по литру деривата.

Инспекцијски надзор над примјеном ових уредби врши Републичка управа за инспекцијске послове посредством републичког тржишног инспектора и тржишног инспектора у јединицама локалне самоуправе, у складу са овлаштењима прописаним Законом о регулисању цијена и прописом којим се уређује инспекцијски надзор.

Осим ових мјера, а с циљем обезбјеђења залиха за случај да дође до поремећаја у снабдијевању, Влада Републике Српске донијела је почетком марта закључак о покретању интервентне набавке основних животних намирница укупне вриједности 15 милиона КМ.

У протеклим мјесецима дио ових намирница дониран је јавним кухињама, центрима за социјални рад у Српској, те корисницима Црвеног крста.

Коментари 0
Повезане вијести
Русија ће искористити свој утицај да резолуција о Сребреници не буде усвојена Русија ће искористити свој утицај да резолуција о Сребреници не буде усвојена
Требињски гениje Вук Јанковић ријешио математички проблем стар 58 година Требињски гениje Вук Јанковић ријешио математички проблем стар 58 година
Поскупљење пред празнике: Скупља јаја и месо Поскупљење пред празнике: Скупља јаја и месо
Најчитаније
  • Више од двије деценије од срамне арбитраже за Добрињу
    11h 32m
    0
  • Крађа у Палама
    9h 50m
    0
  • Радник пао са зграде, тешко повријеђен
    6h 17m
    0
  • Са тржишта повучена женска торба из "Пепка"
    9h 5m
    0
  • Погледајте који су нерадни дани у мају у Српској
    8h 58m
    0