У Сарајеву пао индустријски снијег

06.12.2019. 10:06
0
ИЗВОР: N1

Јутрос је у дијеловима Сарајева забиљежена појава тзв. индустријског снијега.

Тај снијег је заправо прљави снијег, потврдио је метеоролог аматер Недим Сладић.

-Но не брините, неће пуно нападати, максимално до 1 цм, па чак иако смо унутар антициклоне! Да, и унутар антициклоне не мора бити нужно стабилно- рекао је Сладић.

Према његовим ријечима, стратусни слој облачности је врло низак, преноси телевизија "Н1".

-Једноставно, јако је изражена температурна инверзија, а стратусни слој облачности врло низак. Честице дима и смога дођу попут кондензационих језгри из којих се ствара сњежна измаглица- поручио је Сладић.

Како појашњава Сладић, индустријски снијег није заправо прави снијег, већ је вјештачка појава и не јавља се посвуда. Настаје у антициклону, оно што метеоролози називамо поље повишеног атмосферског притиска које нам омогућава стабилно и суво вријеме уз доста сунца, али зими то правило не важи.

-Уз изражену температурну инверзију настала као посљедица подизања физички лакшег, топлијег зрака према вишим надморским висинама, онај физикално тежи, гушћи и хладнији зрак се спуштао у котлину. Слој стратусне облачности је погуран врло ниско у котлину (и испод 200 м), а због изузетно загађеног зрака у граду Сарајеву, честице дима и прашине послужили су као језгре за кондензацију из којих је на тачки росишта подједнаке температуре као зрак падао врло ситно иње, односно сњежна измаглица. Та појава се највише јављала на подручју Илиџе, Ступа и све до Мојмила гдје је загађење обично и највеће у нашем граду, стога не чуди да се тамо ухватила и танка сњежна корица- нагласио је он.

Коментари 0
Повезане вијести
Како је страдао митрополит Петар Зимоњић Како је страдао митрополит Петар Зимоњић
Митрополит Хризостом: Христово васкрсење да буде васкрсење у срцима, душама, животу Митрополит Хризостом: Христово васкрсење да буде васкрсење у срцима, душама, животу
Прослава Васкрса у Сарајеву кроз вијекове: Привржени вјери и у најтежим временима Прослава Васкрса у Сарајеву кроз вијекове: Привржени вјери и у најтежим временима
Најчитаније
  • Рагиб Халиловић – Херој са Грбавице
    21h 0m
    7
  • Село које је проклео цар Лазар и данас живи клетву
    21h 5m
    1
  • Пет лица повријеђено у саобраћајној незгоди на путу Љубогошта - Подроманија
    21h 57m
    0
  • Саобраћајна незгода на путу Љубогошта-Подроманија
    22h 11m
    0
  • Матурантима по 100 КМ од Општине Источна Илиџа (ФОТО)
    15h 8m
    4