У Сарајеву стан од 120 квадрата продат за 1,1 милион КМ

03.02.2024. 20:02
0
ИЗВОР: glassrpske.com

Упркос превисоким цијенама, потражња за становима је и даље велика. За разлику од Европе, гдје цијене падају, на наше тржиште некретнина се та ситуација не прелијева.

Ситуација је прилично јасна, јер цијену некретнина диктира однос потражње и понуде.

Каже то Спахо Љајић, стручњак за некретнине, наглашавајући да је и даље знатно већа потражња него понуда, пише Аваз.

- Ако се базирамо на Сарајево, ту је знатно мања понуда у односу на потражњу, што је разумљиво, будући да је Сарајево главни град државе, а у којем је, уз све одреднице, посебно ону туристичку, управо изражена потражња за куповином станова који се изнајмљују туристима, попут „стана на дан“. То је, разумљиво, добар бизнис, будући да се двособан стан изнајмљује по цијени од 100 или 150 евра за ноћ. Када се то помножи с, рецимо, 20 дана изнајмљивања, то су високи износи. Уз све трошкове које власник плати, у џепу му остаје и до 4.000 КМ мјесечно - објашњава он.

Према свим досадашњим анализама, тешко се може очекивати да ће доћи до пада цијена у наредном периоду.

- Чињеница је да се у Европи нешто догађа по том питању, јер је смањена станоградња, с обзиром на то да је грађевинарство након својеврсне инвазије грађења тренутно у кризи. Запад углавном живи од кредитирања путем банака, што није случај код нас. Код нас још има готовог новца, односно „кеша“ у банкама, имамо дијаспору која штеди и купује станове у БиХ по врло повољним цијенама - говори он.

Један од главних узрока, додаје, због чега цијене не падају јесте недовољна станоградња.

- У Старом Граду нема ниједно градилиште, у Центру је једно с углавном ексклузивним становима и који су продати у фази градње по цијени између 6.000 и 7.000 КМ по квадратном метру. Скоро је продат стан за 1,1 милион КМ, чија је површина 120 квадратних метара - износи Љајић.

Коментаришући прескупе квадрате кориштених односно станова у староградњи, Љајић каже да и њихову цијену диктира већа потражња.

Надаље, каже он, примјетан је и све лошији квалитет станова у новоградњи, а који су, на примјер, изграђени на локацијама без адекватне пратеће инфраструктуре.

Един Батлак, власник агенције за некретнине у Мостару, наводи да је и у том граду већа потражња од понуде. Тржиште некретнина се, наглашава, не хлади. У новоградњи у Мостару, гдје је на неколико локација актуелна изградња, станови достижу цијену и до 4.000 КМ по квадратном метру.

Међутим, како додаје, та цијена се нуди и за поједине станове у староградњи.

- То су реновирани станови, власници имају таква очекивања, а, иначе, у староградњи је широк распон цијена, од 1.800 до 2.800 КМ по квадрату - каже Батлак.

Коментари 0
Повезане вијести
Митрополит Хризостом сутра служи вечерње у Саборном храму Митрополит Хризостом сутра служи вечерње у Саборном храму
Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
Шеховац: Зашто се не изгласава резолуција о геноциду над Србима у Сарајеву? Шеховац: Зашто се не изгласава резолуција о геноциду над Србима у Сарајеву?
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    6h 23m
    10
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    5h 7m
    0
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    21h 20m
    0
  • Дјечак из БиХ пао под трактор, хеликоптером пребачен у болницу
    17h 34m
    0
  • Утопио се отац деветоро дјеце
    22h 26m
    0