У Сарајеву због загађености зрака проглашена епизода “приправност”

06.12.2019. 18:05
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

У Кантону Сарајево проглашена је епизода „приправност“ од стручног тијела за координацију и надзор Плана интервентних мјера у случајевима прекомјерне загађености зрака. Епизода “приправност” издата је због испуњења сва три услова предвиђена споменутим планом.

Резултати мјерења загађујућих материја у зраку на подручју Кантона Сарајево показују прекорачења дозвољених вриједности за ПМ10 које износе 50 µg/m3. Тренд погоршања квалитета зрака настављен је и током дана, тако да су просјечне вриједности до 15 сати износиле на Вијећници 137,97, Отоци 143,07 и Илијашу 126,93 µg/m3. Анализатори на стационарној и мобилној станици које се налазе на Илиџи тренутно нису у функцији.

Према синоптичкој прогнози Федералног хидрометеоролошког завода, у наредна три дана, очекује се стабилно вријеме, без падавина са слабим вјетром и с појавом температурне инверзије. Тек у уторак, 10. 12, се очекује умјерен вјетар сјеверног смјера и слаба киша, а на планинама слаб снијег.

Издате су и мјере које треба проводити у оквиру епизоде „приправност”, а вриједе за зону А у КС.

Становништву КС се препоручује да својим понашањем и активностима додатно не доприноси загађењу зрака. Такође, из Кантона упозоравају да је кажњиво свако спаљивање отпада у кућанствима. Упућује се и апел грађанима да смање кориштење моторних возила.

Коментари 0
Повезане вијести
Како је страдао митрополит Петар Зимоњић Како је страдао митрополит Петар Зимоњић
Митрополит Хризостом: Христово васкрсење да буде васкрсење у срцима, душама, животу Митрополит Хризостом: Христово васкрсење да буде васкрсење у срцима, душама, животу
Прослава Васкрса у Сарајеву кроз вијекове: Привржени вјери и у најтежим временима Прослава Васкрса у Сарајеву кроз вијекове: Привржени вјери и у најтежим временима
Најчитаније
  • Рагиб Халиловић – Херој са Грбавице
    22h 0m
    7
  • Село које је проклео цар Лазар и данас живи клетву
    22h 5m
    1
  • Пет лица повријеђено у саобраћајној незгоди на путу Љубогошта - Подроманија
    22h 57m
    0
  • Саобраћајна незгода на путу Љубогошта-Подроманија
    23h 11m
    0
  • Матурантима по 100 КМ од Општине Источна Илиџа (ФОТО)
    16h 8m
    4