У селу Раковац усташе спалиле 40 дјеце

02.05.2022. 15:31
0
ИЗВОР: katera.news

У селу Раковац код Пала данас је одржана комеморација жртвама свирепог усташког злочина које се догодио у новембру 1943. године.

У једном дану 11. 11. 1943. године на два мјеста у овом селу свирепо је убијено више од 100 цивила, већином жена и дјеце. У самоме селу живо је спаљено 59 Раковчана, од којих 40 дјеце до 14 година старости.

Слика

На комеморацији су учествовали потомци породица настрадалих, свештеници Српске православне цркве из парохије паљанске, представници СУБНОР-а, ученици и наставници Основне школе "Други шумадијски одред" Марковац  из Велике Плане који су у гостима пријатељима из Мокрог, представници локалних власти, директори и наставници из паљанских школа, и грађани Пала који су својим учешћем дали допринос унапређењу културе сјећања.

Комеморацију су организовали Основна школа "Мокро" и Борачка организација општине Пале, у сарадњи са потомцима из породица настрадалих са Раковца.

Коментари 0
Повезане вијести
Пале: Радомир Вучковић пронашао новац и вратио га власницима Пале: Радомир Вучковић пронашао новац и вратио га власницима
Екипа ОШ „Србија“ прва на такмичењу из области саобраћаја и вјештине у вожњи бициклом (ФОТО) Екипа ОШ „Србија“ прва на такмичењу из области саобраћаја и вјештине у вожњи бициклом (ФОТО)
Априлска филмотека посвећена Горану Паскаљевићу Априлска филмотека посвећена Горану Паскаљевићу
Најчитаније
  • Пале: Радомир Вучковић пронашао новац и вратио га власницима
    22h 0m
    3
  • Ученици ОШ „Јован Дучић“ из Источне Илиџе посјетили Јахорину (ФОТО)
    23h 38m
    0
  • Наоружани нападачи усред дана убили мисицу Еквадора
    19h 46m
    0
  • Бесплатни прегледи коже у Источном Сарајеву
    2h 18m
    0
  • Још један авио-превозник покренуо летове из БиХ
    16h 53m
    0