U selu Rakovac ustaše spalile 40 djece

02.05.2022. 15:31
0
IZVOR: katera.news

U selu Rakovac kod Pala danas je održana komemoracija žrtvama svirepog ustaškog zločina koje se dogodio u novembru 1943. godine.

U jednom danu 11. 11. 1943. godine na dva mjesta u ovom selu svirepo je ubijeno više od 100 civila, većinom žena i djece. U samome selu živo je spaljeno 59 Rakovčana, od kojih 40 djece do 14 godina starosti.

Slika

Na komemoraciji su učestvovali potomci porodica nastradalih, sveštenici Srpske pravoslavne crkve iz parohije paljanske, predstavnici SUBNOR-a, učenici i nastavnici Osnovne škole "Drugi šumadijski odred" Markovac  iz Velike Plane koji su u gostima prijateljima iz Mokrog, predstavnici lokalnih vlasti, direktori i nastavnici iz paljanskih škola, i građani Pala koji su svojim učešćem dali doprinos unapređenju kulture sjećanja.

Komemoraciju su organizovali Osnovna škola "Mokro" i Boračka organizacija opštine Pale, u saradnji sa potomcima iz porodica nastradalih sa Rakovca.

Komentari 0
Povezane vijesti
Promovisana 134 diplomca Filozofskog fakulteta na Palama Promovisana 134 diplomca Filozofskog fakulteta na Palama
Učenici Srednjoškolskog centra ,,Pale" u okviru manifestacije Dani knjige posjetili drugare u Udruženju „Sunce“ Učenici Srednjoškolskog centra ,,Pale" u okviru manifestacije Dani knjige posjetili drugare ...
Uručena priznanja, zlatni i srebrni znak istaknutim pojedincima Uručena priznanja, zlatni i srebrni znak istaknutim pojedincima
Najčitanije
  • Istočna Ilidža: Radnik firme pronevjerio veću količinu novca
    4h 19m
    0
  • Partizan mijenja ime!
    21h 14m
    4
  • Pale: Uzeo motocikl, nije dostavio rezanu građu u zamjenu
    4h 26m
    1
  • Uhapšen Gruzijac zbog pljačke dva miliona maraka u Banjaluci
    23h 21m
    3
  • Kod Trnova uhapšeno lice zbog krivolova
    4h 35m
    0