У Србију стиже још 10 авиона који ће донијети помоћ из Кине

22.03.2020. 11:26
0
ИЗВОР: Tanjug

Авионом Ер Србије у суботу увече су на београдски аеродром стигли стручњаци и медицинска помоћ из Кине, а планирано је да још око десет авиона допреми помоћ из те земље.

Док је “ербас А-330” летио ка Београду у суботу увече, још један авион Ер Србије, “ербас А320” кренуо је истог дана, само ујутру у 6.15 за Шангај по другу туру помоћи Србији у борби против вируса корона.

Александар Вучић, предсједник Србије, захвалио је кинеском предсједнику Сију Ђинпингу, Комунистичкој партији Кине и кинеском народу на медицинској помоћи која је стигла у Србију.

Вучић је на аеродорому “Никола Тесла”, по доласку првог авиона из Кине, истакао да је све то бесплатна помоћ и велика подршка Кине. Предсједник је изразио и задовољство што Србија има авионе А-330 и А-320, којима оволика помоћ може да се допреми.

У пакетима на којима пише „челични пријатељи, дијелимо добро и зло”, налазе се маске, рукавице, заштитна опрема и, што је најважније, у Србију је стигло и шесторо врхунских епидемиолога из подручја Вухана у Кини који је био најпогођенији вирусом корона.

Берислав Векић, државни секретар Министарства здравља, рекао је да ће кинеским стручњацима домаћин бити Министарство одбране и да је већ направљена сатница гдје ће они све боравити и које едукације ће спороводити на клиникама.

– До сада је одржано десетак видео-конференција са кинеским стручњацима, што је помогло у увођењу нових мјера за спречавање ширења вируса и начину лијечења. Њихова помоћ ће бити од изузетног значаја -рекао је Векић и навео да ће кинески медицинари примјенити у Србији неке своје методе и искуство у вези са лијечењем заражених од корона вируса.

 

Коментари 0
Повезане вијести
НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
Утопио се отац деветоро дјеце Утопио се отац деветоро дјеце
Никола Роквић пjешке од Београда до Грчке за обнову дjечије онкологије (ВИДЕО) Никола Роквић пjешке од Београда до Грчке за обнову дjечије онкологије (ВИДЕО)
Најчитаније
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    6h 46m
    0
  • Сјећање на Миломира Јањића Зеку
    6h 10m
    0
  • Годишњица смрти предсједника СФРЈ Јосипа Броза Тита
    4h 25m
    10
  • Ходочасници из Сокоца на Ђурђевдан полазе на петнаесто поклоњење моштима Светог Василија Острошког
    20h 54m
    1
  • Годишњица херојске погибије пилота Миленка Павловића
    6h 4m
    0