У Српској нема пооштравања мјера због короне

15.06.2020. 20:15
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Епидемиолошка ситуација у РС и ФБиХ је под контролом иако је повећан број заражених вирусом корона посљедњих неколико дана и пооштравања мјера неће бити, потврдили су надлежни и у РС и ФБиХ.

Бранислав Зељковић, в.д. директора Института за јавно здравство РС, рекао је данас да је ситуација у вези с вирусом корона под контролом, али да је неопходно и даље поштовати све мјере заштите и препоруке.

Фадил Новалић, премијер ФБиХ, рекао је да, ако буде другог таласа вируса корона, мјере сигурно неће бити рестриктивне.

-На наше опште задовољство, становништво се придржавало свих мјера и сада постоји индивидуална одговорност- истакао је Новалић.

Јелена Ђаковић Девић, епидемиолог у Институту за јавно здравство РС, казала је да је у протекла 24 часа вирус корона потврђен код још 14 особа у РС, од 154 лабораторијска узорка.

-Вирус корона је потврђен код четири особе из Челинца, по двије из Добоја и Бањалуке, те по једне из Градишке, Петрова, Дервенте, Модриче, Теслића и Прњавора- нагласила је Ђаковић Девићева.

Јела Аћимовић, епидемиолог у Институту за јавно здравство РС, рекла је да је до сада потврђено 1.680 позитивних случајева на вирус корона и да су тренутна жаришта у Модричи, Костајници и Зворнику.

Антонија Верхаз, начелница Клинике за инфективне болести УКЦ РС, навела је да је од појаве вируса до сада на тој клиници прегледано 3.800 пацијената, од чега је њих 710 хоспитализовано, а отпуштено око 570.

За 24 часа у ФБиХ тестирано је 400 узорака, од којих су 24 особе позитивне на вирус корона, а нови случајеви регистровани су у Зеничко-добојском, Унско-санском и Тузланском кантону.

У Тузланском кантону регистрован је пети смртни случај особе која је била заражена вирусом корона.

Дајана Чолић, министрица здравства Тузланског кантона, упозорила је да, док год има и једна позитивна особа, биће ширења вируса, те апеловала на грађане да буду одговорни, носе маске и држе дистанцу.

Инфекцијом су у овом кантону тренутно активно заражене 124 особе. У УКЦ Тузла смјештено је 11 пацијената, а један је на респиратору.

-На подручју Бијељине од суботе није било нових регистрованих случајева заразе вирусом корона, тако да је у овом граду и даље шест особа позитивних на вирус корона, од којих је једна у болничком карантину- саопштено је из бијељинске болнице "Свети врачеви".

Према подацима Министарства цивилних послова БиХ, од почетка епидемије вирусом корона у БиХ је заражено 2.040 лица, опоравило се 2.162, а преминуло 165 особа.

У РС је потврђено 1.680 заражених, оздравило је 1.165 људи, а преминуло 119. У ФБиХ заражено је 1.340 особа, опоравила се 981, а преминуле су 42. У Брчко дистрикту је регистровано 20 обољелих од вируса корона, опоравило се 16, четворо је умрло, а тестирана су 893 лица.

У БиХ су тестиране 77.494 особе, од којих у  РС 32.232, а у ФБиХ 44.369, подаци су Министарства цивилних послова БиХ.

Коментари 0
Повезане вијести
Наш град богатији за једног дјечака Наш град богатији за једног дјечака
Мање боловања у Српској, а већи трошкови Мање боловања у Српској, а већи трошкови
Узбуне о несталој дјеци објављиваће се и на банкоматима у Српској Узбуне о несталој дјеци објављиваће се и на банкоматима у Српској
Најчитаније
  • Возач камиона погинуо у судару са аутобусом
    23h 25m
    0
  • Жена побиједила пет карцинома и живи без 11 органа
    15h 53m
    1
  • Божовић: Ми бранимо Републику Српску, а ви свој прљави капитал!
    21h 26m
    2
  • Код Будве уловљена плава ајкула тешка скоро 200 килограма
    22h 18m
    1
  • Епископ Николај Велимировић на данашњи дан проглашен светим
    1h 26m
    0