У Српској нема случајева инфекције коронавирусом

03.02.2020. 18:20
0
ИЗВОР: Srna

У Републици Српској за сада нема потврђених случајева инфекције новим коронавирусом, саопштено је из Института за јавно здравство Српске.

Институт за јавно здравство и Министарство здравља и социјалне заштите врше стални појачан епидемиолошки надзор и прате све препоруке Свјетске здравствене организације.

Проводе се и све мјере фокусиране на рано откривање евентуалних сумњивих случајева с циљем спречавања настанка и ширења болести изазване новим коронавирусом, а свим здравственим установама у Српској упућене су препоруке за поступање с циљем спровођења адекватних мјера надзора над заразним болестима.

У саопштењу се наводи да је до сада под такву врсту надзора у Универзитетском клиничком центру Републике Српске био стављен један пацијент са симптомима инфекције горњих респираторних путева са лакшом клиничком сликом, који је боравио у Кини, и који је, у складу са инструкцијама и протоколима достављеним домовима здравља, упућен у ову здравствену установу.

На основу лабораторијских налаза утврђено је да није ријеч о инфекцији коронавирусом.

Из Института за јавно здравство Републике Српске истичу да је неопходно да се становништво придржава превентивних мјера као што су избјегавање блиског контакта са особама који имају акутну респираторну инфекцију. Особе које долазе из Кине и које оболе од респираторне инфекције до 14 дана од повратка, треба да се јаве у надлежну здравствену установу ради правовременог лијечења и спречавања ширења болести.

-Путници који имају симптоме акутне респираторне инфекције треба приликом кашљања и кихања да прекривају нос и уста једнократним марамицама, те да често перу руке, посебно након директног контакта са болесним људима или њиховом околионом- наводи се у саопштењу.

Из Института наводе да заједно са Министарством здравља и социјалне заштите у Влади Републике Српске настављају појачани епидемиолошки надзор.

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске донио је рјешење о именовању Координационог тијела за планирање, спровођење и праћење активности везаних за појаву новог коронавируса у Републици Српској.

-Задаци Координационог тијела су све активности у вези са појавом новог коронавируса 2019-нЦоВ, као и праћење провођења и ажурирање Акционог плана за поступање у случају појаве ризика/сумње за ширење новог вируса, те размјена података између хуманог и ветеринарског сектора- наводе из Института.

Из Института за јавно здравство Српске подсјећају да је протекле седмице одржан састанак чланова Комисије за контролу заразних болести у Републици Српској и Комисије за контролу зооноза у Републици Српској гдје је разматрана тренутна епидемиолошка ситуација када је ријеч о припремљености на евентуалну појаву у Републици Српској.

Ресорно министарство и Институт за јавно здравство припремили су информативни материјал намијењен информисању становништва о појави коронавируса у свијету, начину преноса, мјерама превенције с циљем смањења ризика од акутних респираторних инфекција током путовања у или из захваћених подручја.

Ови информативни материјали биће дистрибуисани у здравствене установе, регионалне центре Института за јавно здравство Републике Српске, аутобуске и жељезничке станице, аеродром, као и на све граничне прелазе према Републици Српкој. Материјали су штампани уз подршку Канцеларије Свјетске здравствене организације у БиХ, са којом су Министарство здравља и социјалне заштите Српске и Институт за јавно здравство у сталном контакту.

Гранични прелази према Републици Српској су, наводи се у саопштењу, упознати са свим мјерама и поступцима које је неопходно предузети приликом уласка путника из Кине, од којих се редовно добијају информације о уласку ових особа у Републику Српску.

-На српском и енглеском језику припремљени су инфоматеријали са препорукама за особе које путују у или из Кине или других подручја захваћених новим коронавирусом, а на кинеском језику за путнике из Кине или других захваћених подручја- истичу из Института за јавно здравство Републике Српске.

Свјетска здравствена организација и Европски центар за контролу болести за сада не препоручују ограничавање путовања, под условом да се приликом путовања поштују мјере предострожности. Исто тако препоруке су да се не обуставља размјена робе са Кином.

Институт за јавно здравство Републике Српске наставиће да редовно, кроз своје извјештаје, информише јавност када је у питању епидемиолошка ситуација у Републици Срској када је ријеч о новом коронавирусу, али и сезонском грипу.

Коментари 0
Повезане вијести
Зељковић и остали крајем маја опет у судници Зељковић и остали крајем маја опет у судници
Корона вирус потврђен код још девет особа у Српској Корона вирус потврђен код још девет особа у Српској
За децембарске пензије 116,3 милиона КМ, исплата 3. јануара За децембарске пензије 116,3 милиона КМ, исплата 3. јануара
Најчитаније
  • Дан када је отишао Сена - „Кишни човјек“
    17h 19m
    4
  • Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву
    16h 14m
    3
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    11h 2m
    0
  • Утопио се отац деветоро дјеце
    12h 8m
    0
  • Међународни празник рада, 1. мај – симбол борбе за бољи и праведнији свијет
    20h 36m
    0