У Српској од сутра на рецепт десет нових лијекова

14.01.2022. 10:29
1
ИЗВОР: Срна

Фонд здравственог осигурања Републике Српске од сутра ће финансирати још десет нових лијекова који се издају на рецепт, а проширене су и индикације за одређене лијекове, попут "прогестерона" /"утрогестан"/ и "дидрогестерона", а све с циљем да и женама које су у поступку вантјелесне оплодње ови лијекови буду доступни на рецепт.

Из Фонда је саопштено да је измјеном листе лијекова који се издају на рецепт и која ступа на снагу сутра побољшана доступност лијека за обољеле од цистичне фиброзе /"дорназа алфа раствор за распршивање"/, јер ће се овај лијек испоручивати у апотеке у мјесту пребивалишта.

- До сада је он био доступан само у Универзитетском клиничком центру /УКЦ/ Републике Српске. На овај начин, осигураници, најчешће дјеца, више неће морати да одлазе у УКЦ Српске само да би примили овај лијек, него ће им бити доступан у апотеци, у мјесту гдје живе - наводи се у саопштењу.

Из Фонда су подсјетили да ће се од сутра на листи лијекова који се издају на рецепт налазити више нових лијекова, попут лијекова за остеопорозу, улцерозни колитис, епилепсију, артеријску хипертензију, дијететски препарат за бебе и други.

- То значи да ће пацијенти издвајати знатно мање новца за ове лијекове, односно за лијекове са `Листе А` плаћаће само партиципацију уколико нису ослобођени плаћања ове обавезе, док ће за лијекове са `Листе Б`, умјесто да плаћају пуну цијену, учествовати у трошковима у износу од 50 одсто цијене лијека - наводи се у саопштењу.

Из Фонда напомињу да, осим тога што ће пацијенти издвајати мање новца, увођењем савремених терапија не само да се обезбјеђује ефикасније лијечење обољелих, већ се и рационализују укупни трошкови лијечења, будући да нове терапије доприносе смањењу хоспитализација, прегледа, боловања и слично.

- Тако ће се на `Листи А` од сутра наћи четири нова лијека, попут лијека `месалазин ректална суспензија`, који се прописује осигураницима који су у акутној фази улцерозног колитиса. Овај лијек утиче на смањење акутних напада, а самим тим и љекарских прегледа и хоспитализација, те смањује потребу за примјеном биолошке терапије - наводи се у саопштењу.

Једна од значајних новина односи се дијететски препарат, односно хране за посебне медицинске намјене /Неоцате/ која је потребна бебама до навршених 12 мјесеци, а које су алергичне на протеине крављег млијека и имају вишеструку интолеранцију на протеине хране.

- Управо због честих захтјева за рефундацију, а ради унапређења доступности, на приједлог педијатра ову храну биће могуће убудуће добити на рецепт, без плаћања, што јасно указује да Фонд прати потребе осигураника и настоји да обавезним здравственим осигурањем обухвати што више лијекова, како би осигураници што мање новца издвајали за ове намјене - наводи се у саопштењу.

Поред за одојчад, овај дијететски препарат на рецепт ће бити доступан и за обољеле од Нетертоновог синдрома. Такође, код ентералне хране /"Нутрини", "Нутрини дринк", "Инфантрини"/, коју користе обољели од појединих ријетких обољења, проширена је индикација, те ће се ови препарати од половине јануара моћи прописивати и обољелима од мукополисахаридозе тип два /Хантеров синдром/.

Када је у питању "Листа Б", уврштено је шест нових лијекова, а између осталих, уврштен је лијек "месалазингастрорезистентне грануле" за лијечење акутних епизода и одржавање ремисије улцерозног колитиса.

На ову листу уврштени су и лијекови који се користе у лијечењу артеријске хипертензије и то "еналаприл, лерканидипин", "амлодипин, валсартан" и "амлодипин, хидрохлоротиазид, валсартан". У питању су лијекови који представљају савремену и ефикасну терапију јер су комфорнији за пацијенте будући да једна таблета у себи садржи два, односно три лијека.

Управо из тог разлога и Фонд ће имати мање трошкове за фармацеутске услуге издавања лијека. Поред тога, ови лијекови доприносе и смањењу нежељених ефеката.

Увођењем нових лијекова, Фонд је наставио дугогодишњу праксу да се почетком сваке године проширује листа, а с циљем да осигураницима на располагању буде више лијекова у оквиру обавезног здравственог осигурања.

У складу с тим, за наредну годину Фонд је планирао око милион КМ више за лијекове на рецепт, односно укупно је планирано 61,5 милиона КМ.

Из Фонда наводе да на овај начин настављају континуитет унапређења доступности лијекова, а самим тим и здравствене заштите грађана.

Коментари 1
 • Generic placeholder image
  Neven 14.01.2022. 11:56
  Vidim da su dijabeticari i ovog puta zaobidjeni iako procentualno su medju prvih pet hronicnih bolesti. Participacija se od skoro placa i na tablete glukofaz. Da se i ne govori o trakicama za mjerenje secera u krvi. Jedno pakovanje 59 kom kosta skoro 50 KM. Ko.je na insulinu besplatno moze dobiti samo tri pakovanje za 12 mjeseci. Tri pakovanja tri.mjeseca a ostalo da se kupi. Kako Fonda nije briga a vecina bolesnih dijabeticara su penzioneri. Zalosno i sramota od Fonda sto ovu populaciju ne smatraju za potrebu da im se pomogne.
Повезане вијести
Куртеш: Част је носити заставу Српске на спортским играма у Казању Куртеш: Част је носити заставу Српске на спортским играма у Казању
У петак исплата социјалних давања у Републици Српској У петак исплата социјалних давања у Републици Српској
Сутра претежно облачно и нестабилно са кишом Сутра претежно облачно и нестабилно са кишом
Најчитаније
 • Миланко Цицовић - не упрља срце мржњом, а показа чојство и јунаштво
  10h 5m
  2
 • Опљачкан манастир Острог, идентификована осумњичена
  8h 8m
  0
 • Лице тешко повријеђено приликом слијетања возила са коловоза на путу Подроманија-Рогатица
  14h 24m
  0
 • Дејан Којић кандидат ДЕМОС-а за начелника општине Пале
  8h 55m
  2
 • Крађа бицикала у Источној Илиџи
  14h 17m
  1