У Српској у сриједу конкурс за упис студената

08.06.2021. 09:39
0
ИЗВОР: Nezavisne

Конкурс за упис студената у прву годину студија на јавним универзитетима у Републици Српској биће објављен сутра, а планирано је да буде уписано 4.720 будућих студента, потврдили су с ова два јавна универзитета у Републици Српској.

Милан Кулић, ректор Универзитета у Источном Сарајеву, казао је да је у новој академској години предвиђено да се у прву годину студија упише 1.948 будућих студената.

- Смањили смо уписне квоте да не долазимо у ситуацију да тражимо 2.000, а упишемо пола од тога. Сматрам да је на појединим студијским програмима могао бити још коригован број мјеста, али и ово је помак у односу на то како је било раније - рекао је Кулић.

Са Универзитета у Бањалуци истичу да је у првом циклусу студија планирано да се упишу 2.772 студента и додају да је полагање квалификационог испита заказано за 28. јун. Наиме, како кажу, пријављивање кандидата за упис у прву годину првог циклуса студија почиње 21. јуна, а завршава се 25. јуна.

- Полагање пријемног испита обавиће се 28. јуна, а објављивање резултата конкурса је 30. јуна. Упис примљених кандидата почиње 5. јула, а завршава се 9. јула - казали су са Универзитета у Бањалуци.

Срђан Рајчевић, министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске, казао је да се полажу велике наде у наредну уписну годину на високошколске установе у Српској, односно да се очекује раст броја уписаних студената.

- Ове академске године први пут смо имали позитивне трендове када је ријеч о броју уписаних студената на јавне високошколске установе, јер је уписано 658 студената више - рекао је Рајчевић.

Подсјетио је да је Законом о високом образовању прописано бесплатно школовање за све који уписују прву годину на првом и другом циклусу студија.

- Када је ријеч о занимањима, све зависи од броја лиценцираних програма. Увели смо новину која се зове мрежа високошколских установа, а ово је стратешки документ којим се за сваке двије године одређују правци високог образовања. Највише се студенти уписују на медицинске и техничке факултете на два јавна универзитета у Српској - рекао је Рајчевић.

Коментари 0
Повезане вијести
Синиша Кострешевић поново именован за директора Полиције Републике Српске Синиша Кострешевић поново именован за директора Полиције Републике Српске
Топлотни талас наредних десетак дана Топлотни талас наредних десетак дана
Викендица за дан и до 1.000 марака Викендица за дан и до 1.000 марака
Најчитаније
 • Обиљежена крсна слава и 34 годинe постојања Српске демократске странке (ФОТО)
  18h 16m
  0
 • Није долазио на посао шест година, открили га кад је требао добити награду
  22h 58m
  1
 • Соколац: Од данас редукција воде
  16h 58m
  5
 • Општински одбор СДС Источно Ново Сарајево прославио крсну славу (ФОТО)
  17h 11m
  0
 • Хаос на Зрћу: Туристи претрпјели тешке повреде
  14h 58m
  0