У Српској вирусом корона заражено још 76 особа

04.08.2020. 12:45
0
ИЗВОР: СРНА

Вирус корона потврђен је код још 76 лица у Републици Српској, од 506 тестираних, а пријављен је и један смртни случај, речено је на данашњој конферецији за новинаре представника Института за јавно здравство Српске.

У Бањалуци је регистровано 11 новозаражених, у Зворнику девет, Бијељини и Прњавору по пет, Градишци, Мркоњић Граду, Рогатици и Хан Пијеску по четири и из осталих општина три или мање.

Вршилац дужности директора Института Бранислав Зељковић рекао је да Институт и даље препоручује четири мјере, а то су физичка дистанца, ношење заштитних маски, лична хигијена и дезинфекција.

Он је додао да су, када је ријеч о вирусу корона, приватна дружења и даље проблем, те нагласио да је епидемиолошка ситуација у Српској и даље неповољна.

- У протекла два дана имамо пад броја позитивних у односу на број тестираних лица и јако нам је важно да се тај тренд настави - поручио је Зељковић.

Он је подсјетио да је Републички штаб за ванредне ситуације за 14 дана продужио важење закључака који се односе на мјере заштите.

Према Зељковићевим ријечима, најављени престанак ретестирања особа које су позитивне на вирус корона не значи да нема довољно тестова, него се поступа искључиво по препорукама Свјетске здравствене организације.

Говорећи о почетку нове школске године, Зељковић је навео да настава неће моћи да се у потпуности одвија на класичан начин, али да ће дјеца на одређен начин ипак одлазити у школу.

- У ком обиму и на који начин ће се то одвијати, дефинисаћемо кроз препоруке Института - поручио је Зељковић.

Епидемилог Јела Аћимовић изјавила је да је број заражених у Српској прешао 5.000 и сада износи 5.136, те да су забиљежена 183 смртна случаја.

- Од 1. јуна имамо сталан раст броја обољелих, што се највише види на седмичном нивоу, а врх тог раста броја обољелих смо имали у прошлој седмици - навела је Аћимовићева.

Она је додала да порастом броја обољелих расте и број хоспитализованих и смртних случајева.

- Капацитети болница се поново пуне. Тренутно је на Универзитетском клиничком центру /УКЦ/ хоспитализовано 75 особа, а у општим болницама њих 205. На респираторима је 20 пацијената, од чега 17 на УКЦ-у - рекла је Аћимовићева.

Она је додала да се спушта старосна граница особа које умиру од ковида 19, те навела да је прошле седмице преминула особа из добне групе од 35 до 49 година, а седам особа из добне групе од 50 до 64 године.

Коментари 0
Повезане вијести
Наш град богатији за два дјечака Наш град богатији за два дјечака
Просјечна цијена квадрата стана у Српској већа за 24,1 одсто Просјечна цијена квадрата стана у Српској већа за 24,1 одсто
Ово је цијена школарине на факултетима у Српској за академску 2024/25. годину Ово је цијена школарине на факултетима у Српској за академску 2024/25. годину
Најчитаније
  • Владо Шипчић – посљедњи четник који је оружану борбу са комунистима водио до 1957. године
    3h 32m
    19
  • ИНТЕРВЈУ: Војислав Војо Чаркић – Легендарни прота Војо
    3h 12m
    0
  • Привремена обустава саобраћаја у Источном Сарајеву
    6h 35m
    0
  • На данашњи дан формирана Војска Републике Српске
    7h 32m
    2
  • Полицајац убоден ножем!
    20h 57m
    0