У свијету забиљежен пад криминалитета, али пораст породичног насиља

11.04.2020. 11:16
0
ИЗВОР: Srna

Усљед пандемије вируса корона и мјера рестрикције и карантина широм свијета забиљежен је пад стопе криминала, рекли су званичници.

У Чикагу, једном од градова у САД који су најгори по стопи насиља и криминала, број хапшења због дроге опао је за чак 42 одсто од почетка блокаде у поређењу са истим периодом прошле године.

Прњма мишљењу стручњака, разлог тог пада је тај што нарко дилери немају другу опцију већ да чекају да се ствари промијене, јавља АП.

– Они једноставно сада не могу да се крећу и не могу никоме ништа да продају – рекао је адвокат Џозеф Лопез из Чикага.

Криминал у Чикагу је генерално опао за 10 одсто, што је и глобални тренд јер је у свим градовима свијета регистрована смањена стопа криминалитета због блокаде и карантина.

То важи чак и за она подручја која су до сада имала највишу стопу убистава и насиља, а ван су ратних зона. Ипак, полиција упозорава на пораст непријављених случајева породичног насиља.

Град Њујорк, центар америчке пандемије, биљежи пад криминалних дјела као што су убиство, силовање, пљачка, крађа, напад и крађа аутомобила за 12 одсто у периоду од фебруара до марта. У Лос Анђелесу, стопа криминала је од 15. марта опала за 30 одсто.

– Сада криминалци немају прилике ни шансу коју могу да искористе – рекао је Џо Ђакалове, бивши наредник њујоршке полиције, који сада предаје на Колеџу “Џон Џеј” – додајући да већина лопова и провалника чека да станари напусте кућу што је сада неизводљиво.

У Њујорку је током деведесетих година забиљежен пад стопе криминала за око 40 одсто у периоду од три године, док је сада тај проценат скоро исти, али у периоду од само неколико седмица, наводи АП.

Стопа криминала смањена је и у земљама Латинске Америке на ниво који није виђен у посљедњих неколико деценија.

– Број убистава је смањен, а криминалци не мелтретирају друге тако као некад – рекао је грађевински радник из Сан Салвадора, те додао да се сви боје заразе и да нико не излази.

У Ел Салвадору су прошлог мјесеца регистрована најмање два убиства дневно, док се прије неколико година број убистава на дневном нивоу мјерио се стотинама. Разлози смањеног броја убистава су оштре мјере полиције, примирје међу бандама и скоро потпуна блокада кретања.

У Перуу је стопа криминала у марту опала за 84 одсто. Раул Гонзалес, власник погребног предузећа из Лиме, рекао је да је обично имао 15 тијела дневно, већином жртава убистава, а сада се деси да по шест сати нико и не затражи услуге његове фирме.

– Ових дана скоро да уопште нема убистава ни саобраћајних несрећа – рекао је Гонзалес.

У Јужноафричкој Републици полиција је пријавила невјероватан пад стопе криминала током прве седмице блокаде. Министар полиције Беки Селе рекао је да је број силовања опао на око 100 са око 700, колико је било у исто вријеме прошле године. Број напада опао је са 2.673 на 456, а број убистава са 326 на 94.

Коментари 0
Повезане вијести
У вријеме короне новац носили у УС Ненада Стевандића (ВИДЕО) У вријеме короне новац носили у УС Ненада Стевандића (ВИДЕО)
Мајка избола кћерку кад су дошли социјални радници Мајка избола кћерку кад су дошли социјални радници
Епилог истраге породичног насиља: Беба враћена мајци Епилог истраге породичног насиља: Беба враћена мајци
Најчитаније
  • Ухапшен Сокочанин због сумње да је бацио бомбу у двориште куће
    22h 7m
    4
  • Сокочани ухапшени због сумње да су намјеравали полицајцима запалити возила
    20h 28m
    1
  • Центар за здраво старење “Актива” у Источној Илиџи прославио три године рада
    22h 45m
    1
  • Сјећање на погинуле и умрле борце Српске гарде Илиџа
    44m
    0
  • Подржимо представнице Источног Новог Сарајева на "Ритму Европе"
    16h 39m
    0