У току припрема програма за постављање соларних панела на кровове

04.07.2022. 17:51
1
ИЗВОР: srna.rs

Пројектни тим "Електропривреде Републике Српске" припрема програм уградње соларних постројења на кровове привредних предузећа и домаћинстава, а пријава грађана ће се вршити електронским путем.

Припрема се програм за уградњу малих соларних постројења снаге од пет до седам киловата за домаћинства и од 10 до 50 киловата за привреду, а циљ је да буде постављено 50.000 соларних панела у Републици Српској.

Директор Дирекције за послове оператора диструбутивног система у овом предузећу Сања Рикало рекла је Срни да се тренутно ради на изради позива, пријавних листова, адаптацији софтвера те промотивног материјала, наводећи да ће ускоро бити познато када ће бити расписан јавни позив за овај пројекат.

- Очекујемо велику заинтересованост грађана за овај пројекат. Пријава домаћинстава ће се вршити на 45 шалтера јавног снабдијевања, електронским путем, уз помоћ шалтерских радника - објаснила је Рикалова.

Она је додала да је у току израда промотивног филма који ће путем медија бити представљен грађанима Републике Српске.

Рикалова је истакла да је неопходно разјаснити да је тренутно у току постављање соларних панела на куће у требињском насељу Виногради, у оквиру пилот-пројекта "Електропривреде Републике Српске" кроз који ће се добити студија утицаја тих 10 фотонапонских система на електродистрибутивну мрежу.

Она је навела да кроз овај пилот-пројекат, гдје "Електропривреда" поставља о свом трошку комплетан фотонапонски систем, а корисници имају годину дана грејс период да виде на који начин функционише тај систем и да ли им се то исплати.

- Производња енергије са њиховог фотонапонског система пролази кроз њихов објекат, троши се, вишак се пласира у мрежу, уколико не произведе довољно енергије корисници ће платити недостајућу енергију свом снабдјевачу - објаснила је Рикалова, додајући да је насеље Виногради изабрано због свог положаја.

Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић изјавио је раније Срни да ће у Српској бити реализован програм уградње малих соларних постројења снаге од пет до седам киловата, а циљ је да их буде постављено 50.000.

- План је да мала соларна постројења буду постављена на кровове привредних предузећа и домаћинстава. Овај програм је вишегодишњи и изузетно је значајан за Републику Српску - рекао је Ђокић.

Коментари 1
 • Generic placeholder image
  Kloc 05.07.2022. 08:49
  Odlična stvar, samo je trebalo više od 50000 domaćinstava obuhvatiti.
Повезане вијести
Јефтиније брашно, али не и хљеб Јефтиније брашно, али не и хљеб
Ненад Иконић, начелник ГСС Српске: Посљедња нада изгубљенима и беспомоћнима Ненад Иконић, начелник ГСС Српске: Посљедња нада изгубљенима и беспомоћнима
Почела исплата пензија за мај Почела исплата пензија за мај
Најчитаније
 • Саобраћајна незгода у Источном Новом Сарајеву (ФОТО)
  11h 52m
  5
 • Више лица привредено због пуцњаве у Сокоцу, разматра се притвор за једног осумњиченог
  20h 45m
  3
 • Геноцид над „непоћуднима“ у НДХ: Злочин у Јеловцима и Раковцу - Пале 1943. године
  4m
  4
 • Карић нови директор ДКПТ-а, Тодоровић Института за стандардизацију БиХ
  14h 34m
  0
 • Томислав Томо Вељанчић - командант Првог добровољачког пука "Саво Дерикоња"
  14h 1m
  0