U toku priprema programa za postavljanje solarnih panela na krovove

04.07.2022. 17:51
1
IZVOR: srna.rs

Projektni tim "Elektroprivrede Republike Srpske" priprema program ugradnje solarnih postrojenja na krovove privrednih preduzeća i domaćinstava, a prijava građana će se vršiti elektronskim putem.

Priprema se program za ugradnju malih solarnih postrojenja snage od pet do sedam kilovata za domaćinstva i od 10 do 50 kilovata za privredu, a cilj je da bude postavljeno 50.000 solarnih panela u Republici Srpskoj.

Direktor Direkcije za poslove operatora distrubutivnog sistema u ovom preduzeću Sanja Rikalo rekla je Srni da se trenutno radi na izradi poziva, prijavnih listova, adaptaciji softvera te promotivnog materijala, navodeći da će uskoro biti poznato kada će biti raspisan javni poziv za ovaj projekat.

- Očekujemo veliku zainteresovanost građana za ovaj projekat. Prijava domaćinstava će se vršiti na 45 šaltera javnog snabdijevanja, elektronskim putem, uz pomoć šalterskih radnika - objasnila je Rikalova.

Ona je dodala da je u toku izrada promotivnog filma koji će putem medija biti predstavljen građanima Republike Srpske.

Rikalova je istakla da je neophodno razjasniti da je trenutno u toku postavljanje solarnih panela na kuće u trebinjskom naselju Vinogradi, u okviru pilot-projekta "Elektroprivrede Republike Srpske" kroz koji će se dobiti studija uticaja tih 10 fotonaponskih sistema na elektrodistributivnu mrežu.

Ona je navela da kroz ovaj pilot-projekat, gdje "Elektroprivreda" postavlja o svom trošku kompletan fotonaponski sistem, a korisnici imaju godinu dana grejs period da vide na koji način funkcioniše taj sistem i da li im se to isplati.

- Proizvodnja energije sa njihovog fotonaponskog sistema prolazi kroz njihov objekat, troši se, višak se plasira u mrežu, ukoliko ne proizvede dovoljno energije korisnici će platiti nedostajuću energiju svom snabdjevaču - objasnila je Rikalova, dodajući da je naselje Vinogradi izabrano zbog svog položaja.

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić izjavio je ranije Srni da će u Srpskoj biti realizovan program ugradnje malih solarnih postrojenja snage od pet do sedam kilovata, a cilj je da ih bude postavljeno 50.000.

- Plan je da mala solarna postrojenja budu postavljena na krovove privrednih preduzeća i domaćinstava. Ovaj program je višegodišnji i izuzetno je značajan za Republiku Srpsku - rekao je Đokić.

Komentari 1
 • Generic placeholder image
  Kloc 05.07.2022. 08:49
  Odlična stvar, samo je trebalo više od 50000 domaćinstava obuhvatiti.
Povezane vijesti
Prosječna neto plata u februaru 1.256 KM Prosječna neto plata u februaru 1.256 KM
Počela isplata godišnjeg boračkog dodatka Počela isplata godišnjeg boračkog dodatka
Jelena Trivić najavila: „Formiramo Narodni front za Republiku Srpsku“ (VIDEO) Jelena Trivić najavila: „Formiramo Narodni front za Republiku Srpsku“ (VIDEO)
Najčitanije
 • Počela isplata godišnjeg boračkog dodatka
  10h 52m
  3
 • Položen kamen temeljac za izgradnju zgrade Policijske uprave Istočno Sarajevo
  9h 47m
  5
 • Dan kad je Vojska SR Jugoslavije oborila "nevidljivog" (VIDEO)
  12h 20m
  0
 • Besmrtni heroj – Potpukovnik Života Đurić
  13h 20m
  0
 • Milan Savić predsjednik Studentskog parlamenta
  7h 5m
  4