У Војводини откривене гробнице старе 5.000 година

25.02.2022. 15:36
0
ИЗВОР: sputniknews.com

Српски археолози у сарадњи са археолозима из Пољске открили су необичне хумке двојице мушкараца у Војводини.

Њихова тијела су била прекривена црвеном бојом прије 5.000 година, а научници сматрају да се ради о досељеницима поријеклом из степа јужне Русије или Украјине.

Археолошка ископавања двије велике хумке спроведена су 2016-2018. године у сарадњи са Војвођанским музејом, али су резултати истраживања тек недавно објављени.

Археолози су приликом ископавања двије велике хумке у Војводини, открили сахране двојице мушкараца прекривених црвеним окером.

Скелетни остаци мушкараца, које су открили пољски археолози, највјероватније су припадали људима Јамнаја културе (3.300-2.600. г.п.н.е.) из степа јужне Русије или Украјине.

Обје сахране су датоване око 2.800-2.600. г.п.н.е, пише портал „Све о археологији“.

Циљ истраживања биле су двије велике хумке, пречника 40 метара и висине 3-4 метра, које се налазе у Шајкашкој области, на доњој Тиси, на самој западној ивици евроазијске степе. У свакој од њих биле су по двије простране, дрвене гробне одаје.

Хумке откривене у Војводини су најзападније гробнице номадске заједнице Јамнаја културе.

Открио их је Институт за археологију и етнологију Пољске академије наука (ИАЕПАН) у двије велике хумке које су први пут ископане између 2016-2018, чији су резултати студије тек сада објављени.

Пројекат „The Danubian route of the Yamanya culture“ финансирао је Национални научни центар у Кракову, а спроведен је у сарадњи са Војвођанским музејом у Новом Саду.

Др Пјотр Влодарчак из ИАЕПАН-а, који је водио ископавања, примјетио је недостатак гробних прилога, али наводи да је окер боја виђена као „света боја“ за важне погребне ритуале.

- Гробови које смо открили нису били спектакуларно опремљени, али је црвена боја костију привукла пажњу. То је било због употребе окера за посипање или бојење тијела мртвих - рекао је др Пјотр Влодарчак.

Скелетни остаци су припадали крупним мушкарцима висине преко 1,8 метара.

- И употреба окера и натпросјечна висина покојника који су живјели у овом дијелу Европе на прелазу из 4. у 3. миленијум, гдје је просјечна висина била око 1,6 метара, указују да су покојници били досељеници. Ритуал са употребом окера и постављање појединачних сахрањивања у велике хумке повезује се са заједницама које насељавају источноевропске степске области - истакао је др Пјотр Влодарчак.

Генетске студије скелетних остатака показују да су покојници или дошли са истока или су били директни потомци досељеника.

Узети су и узорци из костију за анализу изотопа, које омогућавају да се, између осталог, одреди и исхрана.

- Нисмо били изненађени што су покојници конзумирали много меса, јер су се ове заједнице бавиле узгојем стоке - наводи археолог.

Необична висина сахрањених говори да су покојници поријеклом из степа јужне Русије или Украјине, који су пут у Војводину нашли прије око 5.000 година као дио номадске заједнице.

Археолози мисле да су ови мушкарци били вође заједнице. Неке од гробница Јамнаја културе биле су богато опремљене оружјем, накитом и декорисаним посудама.

Сличности се могу наћи са културом Јамнаја, археолошком културом касног бакарног и раног бронзаног доба, која је сахрањивала своје мртве прекривене окером у тумулима (курганима) који садрже једноставне гробне коморе за сахрањивање.

Коментари 0
Повезане вијести
Село које је проклео цар Лазар и данас живи клетву Село које је проклео цар Лазар и данас живи клетву
Забрињавајуће пројекције: БиХ у најгорем положају у региону Забрињавајуће пројекције: БиХ у најгорем положају у региону
Пикси потписао нови уговор, остаје селектор Србије Пикси потписао нови уговор, остаје селектор Србије
Најчитаније
  • У саобраћајној незгоди на путу Подроманија - Сумбуловац тешко повријеђено дијете
    17h 0m
    0
  • У четвртак отварање Народног позоришта Источно Сарајево
    11h 57m
    3
  • Соколац: Уплатио новац, теретно моторно возило му није испоручено
    17h 17m
    3
  • Ненад Маринковић студент генерације са просјеком 10,00
    16h 22m
    0
  • Душанов законик данас пуни 675 година
    17h 53m
    5