Убио се осумњичени за ратни злочин над женама и дјецом у Јошаници

02.01.2023. 14:56
9
ИЗВОР: glassrpske.com

Муриз Хаџиахметовић из Горажда синоћ је извршио самоубиство. Вијест о самоубиству потврдили су за "Аваз" у Министарству унутрашњих послова БПК Горажде.

- Дежурној служби Полицијске станице Горажде у 20.25 сати пријављен је нестанак једне особе иницијала Х.М., који је око 16 сати напустио адресу становања и упутио се у непознатом правцу са својим путничким моторним возилом. Обавјештене су све патроле на терену и око 22.45 сати једна од патрола обавијестила је да је у улици 22. мај у близини кампа Мото-клуба Горажде пронађено беживотно тијело - рекао је за "Аваз" Мирсад Каменица, шеф Одсјека за заштиту тајних података и аналитику МУП-а БПК Горажде.

Увиђај су обавили припадници Сектора криминалистичке полиције и мртвозорник, који су потврдили идентитет, те да сви трагови указују да се ради о самоубиству почињеном из ватреног оружја.

Хаџиахметовић је један од шесторице бивших припадника такозване Армије БиХ из Горажда који су ухапшени у акцији СИПА проведеној на подручју Горажда и Сарајева 13. децембра прошле године. Ухапшени су због сумње да су починили ратни злочин, али су одмах након хапшења пуштени на слободу.

Они су осумњичени да су као команданти и припадници Вишеградске бригаде такозване Армије БиХ учествовали у нападу на село и чињењу овог злочина, а из Тужилаштво наводи да су жртве након злочина пронађене и идентификоване.

У предмету је извршена опсежна истрага Тужилаштва са више партнерских полицијских агенција и институција, као и прикупљање великог броја доказа о почињеном злочину и извршиоцима.

У освит зоре на Никољдан, 19. децембра 1992. године, припадници војске која је себе називала Армијом БиХ ушли су из правца Горажда десном обалом Дрине у залеђе српских положаја и, палећи све пред собом, на кућном прагу док су се спремали да сломе славски колач, масакрирали српске жене, старце и дјецу.

Убијено је 56 мјештана, а многи од њих на језив начин, одсијецањем дијелова тијела. Међу жртвама била је 21 жена и троје дјеце, која су претходног дана са родитељима дошла из Фоче да на селу дочекају Светог Николу.

Десетак заселака Горње Јошанице у општини Фоча избрисано је са географске карте, попаљене су, не само куће, већ и помоћни објекти, уз нејач убијана је и стока, а гдје су то стигли, злочинци су чак посјекли и стабла воћака.

Коментари 9
  • Generic placeholder image
    Спале 03.01.2023. 20:09
    Људи, не будите наивни. Не ради се овде ни о каквом личном чину самоубиства, већ се ради о широј акцији заташкавања злочина. Мртва уста неће свједочити о томе шта су "безгрешне" снаге армије БиХ учиниле српској нејачи. Овај јад се убио да би сачувао илузију о злочинима који су долазили само с једне стране. У његовим очима починио је патриотски чин. Бојим се да ће још више бити прослављан међу Бошњацима. Нажалост.
  • Generic placeholder image
    Alas 03.01.2023. 13:27
    Samo se pitam ima li ovo smeće ženu i djecu i šta mu članovi porodice misle što je zvjerski lišavao života srpsku nejač. Da li i od ostalih kurvinih sinova tzv. zlatnih ljiljana djeca i žene su osudili pokolj. Loza ovakvih muslimanskih terorista ne treba da se nastavi.
  • Generic placeholder image
    Drina 03.01.2023. 03:13
    Nije ni pritvoren ni samara dobio, odmah ruku na sebe a bio spreman sirotinji i nemocnim glave razbijati i cak nagradjen Zlatnim ljiljanom,kakvi su tek monstrumi sto ga okitiseee
  • Generic placeholder image
    Pravda 11 02.01.2023. 22:18
    Stigla Bozija kazna!
  • Generic placeholder image
    Alas 02.01.2023. 21:22
    Zvijer sotonska se ubila. Neka gori u paklu otpad ljudski, sjeme mu se zatrlo. Uplašio se bijednik zatvora, a mirnim snom je gad spavao 30 godina nakon što je nevine žene, djecu i starce masakrirao. Nadam se da će i ostala gamad skončati.
  • Generic placeholder image
    Neven 02.01.2023. 20:38
    Monstrumi ili bolje rečeno zvijeri u ljudskom obliku na dan kada Srbi sela Jošanica slave svoju slavu Svetog Nikola, napali nebranjeno selo i pobili 56 civila , od koji većinom žene i djece, kukavički čin pripadnika tzv.Armije BiH. Biće da su i ovi ratni zločinci "branili" Bosnu od domicilnog Srpskog stanovništva koje nije nikog napadalo. Kakav luksuz suda i tužilaštva BiH da su puštzeni kućama da se brane sa slobode. A kad su Srbi u pitanju, onda važe drugi aršini, oni se ekspresno zavtaraju i nema govora o toj privilegiji, da se brane sa slobode. A da ne govrim da se čekalo 30 godina da se pokrene sama optužnica, čeka se da prođe vrijeme živi svjedoci zloćina ako ih ima da pomru i nema presude ni pravde.
  • Generic placeholder image
    Сарајлија 02.01.2023. 19:29
    Освјетлао образ народу коме припада и показао да и међу њима постоје понеко са свијешћу о томе ко може и мора пресудити за почињени монструозни злочин у Јошаници.
  • Generic placeholder image
    XY 02.01.2023. 17:24
    Treba i ostali koji su ucestvovali u ovom uzasnom zlocinu nad srpskim narodom da se na njega ugledaju i izvrse samoubistvo.
  • Generic placeholder image
    Pale 02.01.2023. 16:53
    Pobiti govna majku im jebem
Повезане вијести
Суђење Ћамилу Рамићу: Вјештак говорио о повредама заробљених Срба Суђење Ћамилу Рамићу: Вјештак говорио о повредама заробљених Срба
Човјек се разнио бомбом! Човјек се разнио бомбом!
Суђење Дудаковићу: Повреде на појединим страдалим Србима указују на оштећења од метака и експлозивних средстава Суђење Дудаковићу: Повреде на појединим страдалим Србима указују на оштећења од метака и е...
Најчитаније
  • Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
    14h 1m
    5
  • На данашњи дан рођен Филип Вишњић
    22h 53m
    0
  • Ујић ослобођен оптужбе за злочине у Рогатици
    16h 44m
    0
  • Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО)
    11h 36m
    4
  • На планинарском походу на Романији очекује се око 200 учесника
    20h 29m
    0