Ubio se osumnjičeni za ratni zločin nad ženama i djecom u Jošanici

02.01.2023. 14:56
9
IZVOR: glassrpske.com

Muriz Hadžiahmetović iz Goražda sinoć je izvršio samoubistvo. Vijest o samoubistvu potvrdili su za "Avaz" u Ministarstvu unutrašnjih poslova BPK Goražde.

- Dežurnoj službi Policijske stanice Goražde u 20.25 sati prijavljen je nestanak jedne osobe inicijala H.M., koji je oko 16 sati napustio adresu stanovanja i uputio se u nepoznatom pravcu sa svojim putničkim motornim vozilom. Obavještene su sve patrole na terenu i oko 22.45 sati jedna od patrola obavijestila je da je u ulici 22. maj u blizini kampa Moto-kluba Goražde pronađeno beživotno tijelo - rekao je za "Avaz" Mirsad Kamenica, šef Odsjeka za zaštitu tajnih podataka i analitiku MUP-a BPK Goražde.

Uviđaj su obavili pripadnici Sektora kriminalističke policije i mrtvozornik, koji su potvrdili identitet, te da svi tragovi ukazuju da se radi o samoubistvu počinjenom iz vatrenog oružja.

Hadžiahmetović je jedan od šestorice bivših pripadnika takozvane Armije BiH iz Goražda koji su uhapšeni u akciji SIPA provedenoj na području Goražda i Sarajeva 13. decembra prošle godine. Uhapšeni su zbog sumnje da su počinili ratni zločin, ali su odmah nakon hapšenja pušteni na slobodu.

Oni su osumnjičeni da su kao komandanti i pripadnici Višegradske brigade takozvane Armije BiH učestvovali u napadu na selo i činjenju ovog zločina, a iz Tužilaštvo navodi da su žrtve nakon zločina pronađene i identifikovane.

U predmetu je izvršena opsežna istraga Tužilaštva sa više partnerskih policijskih agencija i institucija, kao i prikupljanje velikog broja dokaza o počinjenom zločinu i izvršiocima.

U osvit zore na Nikoljdan, 19. decembra 1992. godine, pripadnici vojske koja je sebe nazivala Armijom BiH ušli su iz pravca Goražda desnom obalom Drine u zaleđe srpskih položaja i, paleći sve pred sobom, na kućnom pragu dok su se spremali da slome slavski kolač, masakrirali srpske žene, starce i djecu.

Ubijeno je 56 mještana, a mnogi od njih na jeziv način, odsijecanjem dijelova tijela. Među žrtvama bila je 21 žena i troje djece, koja su prethodnog dana sa roditeljima došla iz Foče da na selu dočekaju Svetog Nikolu.

Desetak zaselaka Gornje Jošanice u opštini Foča izbrisano je sa geografske karte, popaljene su, ne samo kuće, već i pomoćni objekti, uz nejač ubijana je i stoka, a gdje su to stigli, zločinci su čak posjekli i stabla voćaka.

Komentari 9
  • Generic placeholder image
    Spale 03.01.2023. 20:09
    Ljudi, ne budite naivni. Ne radi se ovde ni o kakvom ličnom činu samoubistva, već se radi o široj akciji zataškavanja zločina. Mrtva usta neće svjedočiti o tome šta su "bezgrešne" snage armije BiH učinile srpskoj nejači. Ovaj jad se ubio da bi sačuvao iluziju o zločinima koji su dolazili samo s jedne strane. U njegovim očima počinio je patriotski čin. Bojim se da će još više biti proslavljan među Bošnjacima. Nažalost.
  • Generic placeholder image
    Alas 03.01.2023. 13:27
    Samo se pitam ima li ovo smeće ženu i djecu i šta mu članovi porodice misle što je zvjerski lišavao života srpsku nejač. Da li i od ostalih kurvinih sinova tzv. zlatnih ljiljana djeca i žene su osudili pokolj. Loza ovakvih muslimanskih terorista ne treba da se nastavi.
  • Generic placeholder image
    Drina 03.01.2023. 03:13
    Nije ni pritvoren ni samara dobio, odmah ruku na sebe a bio spreman sirotinji i nemocnim glave razbijati i cak nagradjen Zlatnim ljiljanom,kakvi su tek monstrumi sto ga okitiseee
  • Generic placeholder image
    Pravda 11 02.01.2023. 22:18
    Stigla Bozija kazna!
  • Generic placeholder image
    Alas 02.01.2023. 21:22
    Zvijer sotonska se ubila. Neka gori u paklu otpad ljudski, sjeme mu se zatrlo. Uplašio se bijednik zatvora, a mirnim snom je gad spavao 30 godina nakon što je nevine žene, djecu i starce masakrirao. Nadam se da će i ostala gamad skončati.
  • Generic placeholder image
    Neven 02.01.2023. 20:38
    Monstrumi ili bolje rečeno zvijeri u ljudskom obliku na dan kada Srbi sela Jošanica slave svoju slavu Svetog Nikola, napali nebranjeno selo i pobili 56 civila , od koji većinom žene i djece, kukavički čin pripadnika tzv.Armije BiH. Biće da su i ovi ratni zločinci "branili" Bosnu od domicilnog Srpskog stanovništva koje nije nikog napadalo. Kakav luksuz suda i tužilaštva BiH da su puštzeni kućama da se brane sa slobode. A kad su Srbi u pitanju, onda važe drugi aršini, oni se ekspresno zavtaraju i nema govora o toj privilegiji, da se brane sa slobode. A da ne govrim da se čekalo 30 godina da se pokrene sama optužnica, čeka se da prođe vrijeme živi svjedoci zloćina ako ih ima da pomru i nema presude ni pravde.
  • Generic placeholder image
    Sarajlija 02.01.2023. 19:29
    Osvjetlao obraz narodu kome pripada i pokazao da i među njima postoje poneko sa sviješću o tome ko može i mora presuditi za počinjeni monstruozni zločin u Jošanici.
  • Generic placeholder image
    XY 02.01.2023. 17:24
    Treba i ostali koji su ucestvovali u ovom uzasnom zlocinu nad srpskim narodom da se na njega ugledaju i izvrse samoubistvo.
  • Generic placeholder image
    Pale 02.01.2023. 16:53
    Pobiti govna majku im jebem
Povezane vijesti
Suđenje Ćamilu Ramiću: Vještak govorio o povredama zarobljenih Srba Suđenje Ćamilu Ramiću: Vještak govorio o povredama zarobljenih Srba
Čovjek se raznio bombom! Čovjek se raznio bombom!
Suđenje Dudakoviću: Povrede na pojedinim stradalim Srbima ukazuju na oštećenja od metaka i eksplozivnih sredstava Suđenje Dudakoviću: Povrede na pojedinim stradalim Srbima ukazuju na oštećenja od metaka i e...
Najčitanije
  • Tijana Bošković u Prebilovcima: Hercegovina je sa mnom gdje god krenem (FOTO)
    18h 21m
    2
  • Danas Markovdan
    6h 39m
    0
  • Izvučeno tijelo nastradalog rudara
    22h 21m
    0
  • Održane "Vaskršnje radosti", jedan od najljepših događaja u Istočnoj Ilidži (FOTO)
    2h 57m
    0
  • Iz Rudog ka manastiru Ostrog krenulo 13 hodočasnika
    19h 42m
    1