Ученици СШЦ „Источна Илиџа“ поручили: Превентивно радити на репродуктивном здрављу младих

08.04.2024. 14:35
1
ИЗВОР: katera.news

Ученици и наставници Средње медицинске школе Средњошколског центра Источна Илиџа“ и ове године су обиљежили Свјетски дан здравља.

Тим поводом, ученица другог разреда Анђела Томић је вршњацима из Средње школе „28.јуни“ одржала инспиративну едукативну презентацију којом је обухватила различите теме, са посебним фокусом на репродуктивно здравље.

Никола Лубура, професор медицинске групе предмета, навео је да ће бити говора о превенцији нежењене трудноће и полно преносивим болестима.

Лубура је појаснио да је око 370 ученика широм Републике Српске анкетирано на тему репродуктивног здравља, те да су резултати пожаравајући јер је низак степен знања о овим темама.

Он је похвалим ученицу Анђелу, истичући да није лако причати о теми која је још увијек табу.

- Сматрам да се све што се формално обавља досадно и не преноси се јасна порука, стога смо спојили помало неспојиве ствари – клиничке податке, психологију, филозофију, па чак и религију и тако презентацију учинили занимљивијом – рекао је он.

Слика

Фото: katera.news

Према његовим ријечима, једна презентација не може утицати на подизање свијету о важности репродуктивног здравља, али омладини може освијестити чињеницу да „уколико се биолошки апарат окрене против нас, посљедице могу бити огромне“.

Како је навео, уколико добију добре повратне информације од средњошколаца, наставиће са одржавањем едукативних радионица.

Говорећи о ХПВ вакцини и вакцинацији у Републици Српској, Лубура је рекао да се вакцине, потпуно неоправдано, демонизују, те да ће у склопу радионице говорити и о овој, како каже, веома важној теми.

Слика

Фото: katera.news

Томићева је рекла да ће говорити о изузетно важним темама за младе, о којима се често недовољно или никако говори, те да је заитересованих младих за презентацију велика.

- Акценат ћу ставити на тему абортуса и нежењене трудноће јер је познат податак да се сваке године изврши око 76 милиона абортуса у свијету - навела је она.

Осврћући се на резултате анкету, она је истакла да млади људи немају довољно знања о овој јако важној теми, те изразила наду да ће овакви пројекти освијестити не само младе него и ширу друштвену заједницу о важности превенције болести и чувању здравља.

- Подаци анкете ће ми послужити за писање научног рада који ћу писати у наредном периоду уз помоћ професора Јоване Регоје и Николе Лубуре – рекла је она.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Leo 09.04.2024. 14:05
    Bravo Lubura!
Повезане вијести
Континуирана едукација запослених на пољу превенције болничких инфекција Континуирана едукација запослених на пољу превенције болничких инфекција
Сваки ученик СШЦ „Источна Илиџа“ оставио неизбрисив траг и печат у историји школе (ФОТО) Сваки ученик СШЦ „Источна Илиџа“ оставио неизбрисив траг и печат у историји школе (ФОТО)
Ученици СШЦ "Источна Илиџа" успјешни на Регионалном такмичењу из физике Ученици СШЦ "Источна Илиџа" успјешни на Регионалном такмичењу из физике
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    14h 9m
    13
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    12h 53m
    0
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    7h 38m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    4h 37m
    0
  • Момчило Гаврић, дјечак храброг срца у војничком одијелу
    4h 43m
    0