Učenici SŠC „Istočna Ilidža“ poručili: Preventivno raditi na reproduktivnom zdravlju mladih

08.04.2024. 14:35
1
IZVOR: katera.news

Učenici i nastavnici Srednje medicinske škole Srednjoškolskog centra Istočna Ilidža“ i ove godine su obilježili Svjetski dan zdravlja.

Tim povodom, učenica drugog razreda Anđela Tomić je vršnjacima iz Srednje škole „28.juni“ održala inspirativnu edukativnu prezentaciju kojom je obuhvatila različite teme, sa posebnim fokusom na reproduktivno zdravlje.

Nikola Lubura, profesor medicinske grupe predmeta, naveo je da će biti govora o prevenciji neženjene trudnoće i polno prenosivim bolestima.

Lubura je pojasnio da je oko 370 učenika širom Republike Srpske anketirano na temu reproduktivnog zdravlja, te da su rezultati požaravajući jer je nizak stepen znanja o ovim temama.

On je pohvalim učenicu Anđelu, ističući da nije lako pričati o temi koja je još uvijek tabu.

- Smatram da se sve što se formalno obavlja dosadno i ne prenosi se jasna poruka, stoga smo spojili pomalo nespojive stvari – kliničke podatke, psihologiju, filozofiju, pa čak i religiju i tako prezentaciju učinili zanimljivijom – rekao je on.

Slika

Foto: katera.news

Prema njegovim riječima, jedna prezentacija ne može uticati na podizanje svijetu o važnosti reproduktivnog zdravlja, ali omladini može osvijestiti činjenicu da „ukoliko se biološki aparat okrene protiv nas, posljedice mogu biti ogromne“.

Kako je naveo, ukoliko dobiju dobre povratne informacije od srednjoškolaca, nastaviće sa održavanjem edukativnih radionica.

Govoreći o HPV vakcini i vakcinaciji u Republici Srpskoj, Lubura je rekao da se vakcine, potpuno neopravdano, demonizuju, te da će u sklopu radionice govoriti i o ovoj, kako kaže, veoma važnoj temi.

Slika

Foto: katera.news

Tomićeva je rekla da će govoriti o izuzetno važnim temama za mlade, o kojima se često nedovoljno ili nikako govori, te da je zaiteresovanih mladih za prezentaciju velika.

- Akcenat ću staviti na temu abortusa i neženjene trudnoće jer je poznat podatak da se svake godine izvrši oko 76 miliona abortusa u svijetu - navela je ona.

Osvrćući se na rezultate anketu, ona je istakla da mladi ljudi nemaju dovoljno znanja o ovoj jako važnoj temi, te izrazila nadu da će ovakvi projekti osvijestiti ne samo mlade nego i širu društvenu zajednicu o važnosti prevencije bolesti i čuvanju zdravlja.

- Podaci ankete će mi poslužiti za pisanje naučnog rada koji ću pisati u narednom periodu uz pomoć profesora Jovane Regoje i Nikole Lubure – rekla je ona.

Komentari 1
  • Generic placeholder image
    Leo 09.04.2024. 14:05
    Bravo Lubura!
Povezane vijesti
Kontinuirana edukacija zaposlenih na polju prevencije bolničkih infekcija Kontinuirana edukacija zaposlenih na polju prevencije bolničkih infekcija
Svaki učenik SŠC „Istočna Ilidža“ ostavio neizbrisiv trag i pečat u istoriji škole (FOTO) Svaki učenik SŠC „Istočna Ilidža“ ostavio neizbrisiv trag i pečat u istoriji škole (FOTO)
Učenici SŠC "Istočna Ilidža" uspješni na Regionalnom takmičenju iz fizike Učenici SŠC "Istočna Ilidža" uspješni na Regionalnom takmičenju iz fizike
Najčitanije
  • U paklu Skenderije
    23h 10m
    13
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    21h 54m
    0
  • Saobraćaj u prekidu zbog udesa na putu Foča-Gacko, sedam lica povrijeđeno
    16h 39m
    0
  • NATO avioni na Svjetski dan medija, prije 25 godina, srušili zgradu TV Novi Sad
    13h 38m
    0
  • Normalizovan saobraćaj na magistralnom putu Foča-Gacko
    14h 50m
    0