Удружење “Четири плус” припремило иницијативу: Свим мајкама дати додатак

19.09.2023. 08:41
0
ИЗВОР: glassrpske.com

Заговорници иницијативе да у Српској буде донесен закон на основу којег би све мајке које имају дјецу примале мјесечни додатак нису одустали од те идеје, а на адресу Владе, Народне скупштине Републике Српске и посланичких клубова у четвртак ће прослиједити своју верзију тог акта, али и иницијативу за доношење поменутог законског рјешења.

Наиме, о закону о правима мајке и дјетета, познатији као Закон о мајци причало се лани, након чега је све стало на неки начин због одржавања општих избора, а затим и формирања Владе Републике Српске, док је кочница била и то што је надлежно Министарство породице, омладине и спорта РС било мјесецима без министра.

Чланови Републичког удружења породица са четворо и више дјеце “Четири плус” који су заговорници да Република Српска добије закон о мајци, у овом мјесецу поново су оживјели ту причу на панел дискусијама у појединим локалним заједницама. Ове седмице отићи ће ће корак даље, јер ће на адресу надлежних институција упутити своју верзију тог закона, али и иницијативу да он буде увршен у програм њиховог рада у идућој години.

- Тражићемо да Влада и републички Парламент уврсте у програм рада закон о правима мајке и дјетета за идућу годину, односно да то законско рјешење буде разматрано у редовној процедури - рекао је “Гласу Српске” предсједник Републичког удружења Миладин Готовац.

Нагласио је да је нацрт како они виде закон о правима мајке и дјетета у завршној форми, али да је претрпио одређене измјене у односу на прву верзију тога акта који су раније скројили.

- Понудићемо разне варијанте за спровођење закона. Добили смо податке од свих надлежних институција и данас ћемо комплетирати своју коначну верзију тог законског рјешења. Оно од чега не одустајемо и што и даље тражимо јесте да незапослене мајке имају мјесечни додатак од 20 одсто просјечне плате за свако рођено дијете до навршених 18 година живота, а оне које раде десет одсто за свако рођено дијете - поручио је Готовац.

Бенефити и издвајања за мајке, тврди Готовац, требало би да буду много мањи него што су то раније подаци показивали, јер је велики дио популације заједно са својом дјецом напустио Српску и отишао у иностранство.

 - Закон о мајци обухватио би све породице у Српској. Тај закон мотивисао би младе на склапање брака, али и мајке да рађају како прво, тако четврто и свако наредно дијете - навео је Готовац и подсјетио да је прича о овом акту покренута крајем 2020. године.

Приједлоге Удружења “Четири плус” раније су подржали и представници политичких партија у Републике Српске који су поручили да је закон о мајци потребан Републици. Навели су да је циљ тог акта сачувати и спасти мајку те заштитити и ојачати породицу као основну ћелију друштва.

Ефекти

У Удружењу “Четири плус” наводе да је демографска слика Републике Српске поражавајућа, јер је природни прираштај свих локалних и градских средина негативан.

- Најбољи примјер неповољне демографске слике испољава се кроз број уписаних првачића у Републици. Тренд мањег броја уписаних првачића нарочито је примјетан у мањим локалним јединицама као што је општина Вишеград, у којој је у овој школској години уписано свега 68 првачића или 20 мање у односу на претходну годину. Наш закон о мајци није идеалан, али сматрамо да ће у кратком времену дати ефекте на смањење одлива становништва, бољи стандард и живот грађана и препознати породицу као основну ћелију сваког друштва - навео је Готовац.

 

Аутор: Маријана Миљић Бјеловук

Коментари 0
Повезане вијести
Све више жена које постају мајке у петој деценији живота Све више жена које постају мајке у петој деценији живота
Сарадња два бренда довела до креирања приручника за труднице и новопечене маме Сарадња два бренда довела до креирања приручника за труднице и новопечене маме
Мајкама у Српској неопходна примања по основу броја дјеце Мајкама у Српској неопходна примања по основу броја дјеце
Најчитаније
 • У несрећи код Фоче страдао отац троје дјеце
  17h 31m
  0
 • У Сарајеву и Источном Сарајеву претреси на 12 локација
  13h 4m
  1
 • Да је жива, Титова Југославија би данас славила 80. рођендан
  20h 22m
  3
 • „Google“ за неколико дана креће са великим брисањем налога: Ево како да сачувате свој
  13h 10m
  0
 • На мјесто несреће излази инспекцијски надзор за тунеле
  18h 14m
  2