Уџбеници за нову школску годину у књижарама, по истој цијени

27.08.2020. 08:51
0
ИЗВОР: СРНА

Завод за уџбенике и наставна средства Источно Сарајево одштампао је и доставио свим својим књижарама у Републици Српској уџбенике за школску 2020/2021. годину по истој цијени као претходне године, изјавио је директор Завода Бојан Ђенић.

- Уџбеници су достављени и свим осталим књижарама у Републици Српској, са којима је Завод потписао уговор, а што је устаљени поступак - рекао је Ђенић и додао да је ове године одштампан нови уџбеник математике за други разред основне школе, као и њемачког језика за осми разред, а ријеч је о књизи са CD-ом и свеском.

Према његовим ријечима, на захтјев Републичког педагошког завода урађена је адаптација "Прве књиге".

Када је ријеч о новим уџбеницима за средње школе, Ђенић је рекао да их је одштампано осам - "Читанка" за први разред гимназије, која ће се ових дана наћи у књижарама, "Читанка" за трећи разред гимназије, "Читанка" за трећи разред средњих стручних школа, те "Читанка" за четврти разред техничких школа.

- Ту су још `Медијска комуникација` за други разред средњих стручних и техничких школа, Маркетинг у туризму за четврти разред за туристичке техничаре, Историја за четврти разред гимназије општег и друштвено-језичког смјера, те за трећи разред гимназије природно-математичког смјера - навео је Ђенић.

Према ријечима директора Завода, урађен је и уџбеник "Култура и религија" за први и други разред средње школе, који је одобрен пред сам почетак прошле школске године, али се није нашао на списку нових уџбеника.

Када је ријеч о предшколским установама, Ђенић је нагласио да је Завод одштампао уџбеник "Моја предшколска радилица", која је намијењена дјеци која похађају програм припреме пред школу, те уџбеник "Моја предшколска књига".

Ђенић је, говорећи о дигитализацији уџбеника, указао да је Завод прошле године успјешно реализовао пројекат дигитализације садржаја "Географије" за шести разред, додајући да је за ову школску годину завршена дигитализација садржаја "Географије" за седми, осми и девети разред, "Историје" за шести разред и "Српског језика и језичке културе" за трећи разред.

- То ће се стално допуњавати по потреби, тако да ће сви ови дигитални садржаји бити доступни и наставницима и ученицима да их користе на рачунарима, таблетима, мобилним телефонима - појаснио је Ђенић.

Он је подсјетио да су и ове, као и претходних година, уџбеници за први и други разред основне школе бесплатни, те да су испоручени свим основним школама према захтјевима који су достављени Заводу.

Ђенић је истакао да су од ове године бесплатни уџбеници за свако треће и наредно дијете.

- Доставили смо и те комплете уџбеника према списковима које су нам школе у Републици Српској доставиле - рекао је Ђенић и додао да су за породице са четворо и више дјеце уџбеници за школовање бесплатни за одличне ученике.

Он је нагласио да Завод у својим књижарама свим родитељима нуди куповину уџбеника и прибора на рате, што је устаљена пракса сваке године, додајући да, осим тога, ово предузеће има потписане уговоре о куповини уџбеника и прибора на рате са синдикалним организацијама, фирмама, општинама у Српској.

- Гледали смо, максимално, колико можемо, да изађемо у сусрет родитељима, како би се њихов буџет што мање оптеретио - рекао је Ђенић.

Говорећи о додјели награда "Златна сова" и "Совица", Ђенић је рекао да због епидемије вируса корона то неће бити реализовано као претходних година.

- До сада се то радило 4. септембра – на Дан Завода, али, због епидемије, то нећемо моћи да урадимо. Плакете и награде биће додијељене добитницима, промоције тих издања су требале бити на бањалучком Сајму књиге, али он ове године неће бити одржан. Чекамо информацију о одржавању Међународног сајма књига у Београду - каже Ђенић.

Према његовим ријечима, Завод ће у овој години штампати нова издања књига за школску лектиру.

- Добили смо сагласност Фондације `Бранко Ћопић` за издање њихових лектира и то је нешто ново јер до сада Завод није имао у свом издању ниједно дјело овог писца, а, мислим, да ћемо у овој години имати два његова издања - истакао је Ђенић.

Коментари 0
Повезане вијести
Хаос у школи: Бачен сузавац, више од 30 ђака у болници! Хаос у школи: Бачен сузавац, више од 30 ђака у болници!
За "Златну сову" конкуришу 24, а за "Совицу" 14 рукописа За "Златну сову" конкуришу 24, а за "Совицу" 14 рукописа
Ученица донијела сјекиру у школу Ученица донијела сјекиру у школу
Најчитаније
  • „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице
    3h 1m
    6
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    1h 57m
    0
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    20h 42m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    17h 41m
    0
  • Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко
    18h 53m
    0