Ухапшен због оштећења споменика на православном гробљу у Сарајеву

25.12.2023. 11:41
0
ИЗВОР: srna.rs

Припадници Министарства унутрашњих послова /МУП/ сарајевског кантона ухапсили су мушкарца чији су иницијали Ђ.П. /41/ настањеног у Сарајеву због сумње да је у претходном периоду оштетио неколико надгробних споменика на православном гробљу Лемези.

Он је ухапшен јуче на подручју сарајевске општине Нови Град, а на терет му се ставља кривично дјело повреда мира покојника, саопштено је из кантоналног МУП-а.

Ухапшени је предат у просторије МУП-а Кантона Сарајево, а о свему је обавијештен дежурни тужилац Кантоналног тужилаштва.

Православно гробље Лемези у сарајевској општини Нови Град нашло се више пута на мети вандала. Ове године у априлу оштећено је пет надгробних споменика, а у фебруару четири.

Предсједник Одбора за заштиту Срба у ФБиХ Ђорђе Радановић изјавио је Срни крајем августа да је у ФБиХ до сада оштећено или оскрнављено око 1.000 православних гробаља.

- Само у Кантону Сарајево, од око 90 православних гробаља, на више од 60 су полупане плоче - навео је тада Радановић.

Он је рекао и да су прошле године забиљежена 62 физичка напада на Србе у ФБиХ и на православна гробља, цркве и капеле, те истакао да се Тужилаштво БиХ није огласило о уништавању православних гробаља у Федерацији.

- У прошлој години рушени су православни споменици у Сарајеву /православно гробље `Лемези` Сарајево, православно гробље `Бријешће` кантон Сарајево, православно гробље у насељу Осијек Сарајево/, те у у Доњем Вакуфу, Мостару, Зеници, Кладњу, Кључу, Санском Мосту. Тужилаштво БиХ није се огласило ни о нападима на православне цркве и капеле, а тешко је наћи православну цркву у Федерацији која је прошла без оштећења и да није барем ишарана - подсјећа Радановић.

Коментари 0
Повезане вијести
Више од двије деценије од срамне арбитраже за Добрињу Више од двије деценије од срамне арбитраже за Добрињу
Годишњица срамне арбитраже за Добрињу Годишњица срамне арбитраже за Добрињу
Идентификовани жена и дијете пронађени у кориту Миљацке Идентификовани жена и дијете пронађени у кориту Миљацке
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    19h 42m
    13
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    18h 26m
    0
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    13h 11m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    10h 10m
    0
  • Момчило Гаврић, дјечак храброг срца у војничком одијелу
    10h 16m
    0