УИО: Утајом пореза буџет оштећен за 42 милиона КМ

23.04.2021. 10:21
0
ИЗВОР: capital.ba

Управа за индиректно опорезивање (УИО) БиХ поднијела је тужилаштвима у овој години 33 пријаве против правних и физичких лица због сумње да су различитим кривичним дјелима оштетитли буџет за 42 милиона КМ.

У УИО БиХ су за CAPITAL рекли да су до 15. априла ове године овлаштени службеници Управе надлежним тужилаштвима поднијели укупно 33 пријаве од чега 21 извјештај, осам информација и четири допуне.

- Укупан износ процијењене штете по буџет БиХ износи 42.120.735 КМ. Извјештаји су поднесени због сумње да су почињења кривична дјела утаја индиректних пореза или неплаћање пореза. Такође, и због сумње у кривично дјело кријумчарења роба због избјегавања плаћања увозних дажбина - додали су у УИО, али нису хтјели да открију против којих предузећа и физичких лица су извјештаји поднесени.

Иначе, ови документи носе ознаку тајности.

УИО је ове године појачала и контролу пореских обвезника те су у првом кварталу инспектори Сектора за порезе извршили 2.197 контрола, што је више за 160 контрола него у истом периоду прошле године.

У тим контролама пореским обвезницима су утврђене додатне обавезе у износу од 18,7 милиона КМ. У односу на исти период прошле године, утврђени износ неплаћених обавеза је већи за 6,6 милиона марака.

Коментари 0
Повезане вијести
Анћелоти: Већ сам платио казну, невин сам Анћелоти: Већ сам платио казну, невин сам
Шварценегер задржан на аеродрому: Против глумца покренут кривични поступак Шварценегер задржан на аеродрому: Против глумца покренут кривични поступак
Приходи од индиректних пореза 9,727 милијарди КМ Приходи од индиректних пореза 9,727 милијарди КМ
Најчитаније
  • Сјећање на Огњена Куљанина
    19h 19m
    0
  • Десанка Максимовић: Књижевна вила пјесникиња душе
    20h 52m
    0
  • Прича о Синиши и божијем чуду
    17h 18m
    1
  • На "Виберу" актуелна злоупотреба броја телефона
    19h 31m
    0
  • Партизан мијења име!
    10h 0m
    3