UIO: Utajom poreza budžet oštećen za 42 miliona KM

23.04.2021. 10:21
0
IZVOR: capital.ba

Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH podnijela je tužilaštvima u ovoj godini 33 prijave protiv pravnih i fizičkih lica zbog sumnje da su različitim krivičnim djelima oštetitli budžet za 42 miliona KM.

U UIO BiH su za CAPITAL rekli da su do 15. aprila ove godine ovlašteni službenici Uprave nadležnim tužilaštvima podnijeli ukupno 33 prijave od čega 21 izvještaj, osam informacija i četiri dopune.

- Ukupan iznos procijenjene štete po budžet BiH iznosi 42.120.735 KM. Izvještaji su podneseni zbog sumnje da su počinjenja krivična djela utaja indirektnih poreza ili neplaćanje poreza. Takođe, i zbog sumnje u krivično djelo krijumčarenja roba zbog izbjegavanja plaćanja uvoznih dažbina - dodali su u UIO, ali nisu htjeli da otkriju protiv kojih preduzeća i fizičkih lica su izvještaji podneseni.

Inače, ovi dokumenti nose oznaku tajnosti.

UIO je ove godine pojačala i kontrolu poreskih obveznika te su u prvom kvartalu inspektori Sektora za poreze izvršili 2.197 kontrola, što je više za 160 kontrola nego u istom periodu prošle godine.

U tim kontrolama poreskim obveznicima su utvrđene dodatne obaveze u iznosu od 18,7 miliona KM. U odnosu na isti period prošle godine, utvrđeni iznos neplaćenih obaveza je veći za 6,6 miliona maraka.

Komentari 0
Povezane vijesti
Anćeloti: Već sam platio kaznu, nevin sam Anćeloti: Već sam platio kaznu, nevin sam
Švarceneger zadržan na aerodromu: Protiv glumca pokrenut krivični postupak Švarceneger zadržan na aerodromu: Protiv glumca pokrenut krivični postupak
Prihodi od indirektnih poreza 9,727 milijardi KM Prihodi od indirektnih poreza 9,727 milijardi KM
Najčitanije
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    8h 16m
    0
  • Sjećanje na Milomira Janjića Zeku
    7h 40m
    0
  • Godišnjica smrti predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita
    5h 55m
    11
  • Hodočasnici iz Sokoca na Đurđevdan polaze na petnaesto poklonjenje moštima Svetog Vasilija Ostroškog
    22h 24m
    1
  • Godišnjica herojske pogibije pilota Milenka Pavlovića
    7h 34m
    0