Ујединити се у молитвама за мир и очување Косова и Метохије

14.04.2023. 10:07
0
ИЗВОР: srna.rs

Његова светост патријарх српски Порфирије позвао је у васкршњој посланици вјернике да уједине молитве за мир и очување Косова и Метохије у Србији, да се моле за мир у Украјини и указао на неопходност очувања српског језика, нормирања употребе ћирилице у јавном простору и обустављања насиља над српским језиком.

Патријарх Порфирије је истакао да је молитва вјерујућег народа за мир, молитва Цркве за мир, јача од сваког оружја.

- И као што су нас снага вере и молитве наших праведних предака и отаца провеле кроз теснаце историје, тако је потребно да и данас, у свим прегнућима, послушамо глас Цркве, глас Господњи - ујединимо и умногостручимо молитве за мир, за очување Косова и Метохије у Србији, за очување наших светиња. Ујединимо и умногостручимо своје молитве за живот у миру нашег народа свуда, да се наша или било чија страдања не понове - наводи се у посланици.

Његова светост патријарх српски је додао да су архијереји и вјерни народ Српске православне цркве /СПЦ/, чије прво име јесте Пећка патријаршија, чврсто и непромјенљиво на становишту да је отуђење Косова и Метохије од државе Србије, посредно или непосредно, де факто или де јуре, неприхватљиво.

- Молимо се Спаситељу и залажемо за заједнички живот, у међусобном поштовању и разумевању са косовско-метохијским Албанцима, јер ако у нашим душама има места и за једне и за друге, биће и на Косову и Метохији места за све - наводи се у посланици.

Патријарх српски је истакао да зна да у српском народу и данас има довољно вјере, довољно молитве и праведности, да сачува све и у временима која долазе.

Његова светост је нагласио да стога архијереји СПЦ апелују да се напредак друштва, а прије свега народна просвета и култура, граде на јеванђелским темељима, на којима су и настале, а посебно позивају на очување српског језика и ћириличног писма на којима је изграђена српска култура.

СПЦ апелује да се нормира употреба ћириличног писма у јавном простору, као и да се обустави насиље над српским језиком и укину одредбе законâ који то насиље намећу, нарочито кроз противуставни закон који намеће такозвани родно осјетљиви језик иза кога се крије борба против брака и породице као богоустановљених светиња и природних облика човековог личног и саборног живота.

- На јеванђелским темељима смо градили и изградили свој начин живота, свој етос, свој систем вредности, у коме су брак и породица, засновани на љубави према Богу и на међусобној љубави, претпоставка склада у животу народа, друштва и државе - истакао је патријарх српски Порфирије.

Патријарх Порфирије је позвао и на молитве за мир у Украјини, за престанак страдања и сукобљавањаједновјерне и једнокрвне браће, да непријатељство и мржњу замијене пријатељство и љубав.

Његова светост је посебне молитве упутио васкрслом Господу за Украјинску православну цркву, њену јерархију и њен вјерни народ, који су изложени неправди, насиљу и прогону.

Он је позвао вјернике да се радују данас, јер их, упркос свим приликама и неприликама прате, крупне и мирне рашке очи Бијелог анђела - најљепше, највољеније и најславније фреске створене у нашем роду - говорећи да Исус Назарећанин, на крст распети, устаде из гроба.

- Радујемо се и прослављамо Васкрсење Господа Христа јер, чинећи то, добијамо залог сопствене победе над оковима смрти и свету благовестимо радост живота ... Вера која прожима и осмишљава животни пут, која соковима благодатне снаге храни свеколико људско биће, уистину може све - пише у посланици.

Патријарх Порфирије је истакао да је економски и сваки други напредак важан за друштва у којима српски народ живи, али је неупоредиво важније духовно здравље српског народа, она снажна, саборна вјера у Господа распетог и васкрслог, која осмишљава свеколико народно биће.

- Од вере у Васкрсење Христово и Јеванђеље Његово зависе наше животне вредности, култура, етос, идентитет - навео је патријарх Порфирије.

Патријарх Порфирије и архијереји СПЦ су пожељели срећан, честит и благословен празник цијелом српском вјерном народу, свима који чују ријечи Бијелог анђела: "Не плашите се! Исуса тражите Назарећанина, распетога. Устаде, није овде".

- Где год да се данас било ко од нас налази, поздрављамо се поздравом вечне радости - Христо васкрсе - наводи се у посланици.

Коментари 0
Повезане вијести
Божовић присуствовао литургији у Саборном храму Свете Тројице (ФОТО) Божовић присуствовао литургији у Саборном храму Свете Тројице (ФОТО)
Патријарх Порфирије: Молићу Бога да свим народима у Мостару и Херцеговини да мир Патријарх Порфирије: Молићу Бога да свим народима у Мостару и Херцеговини да мир
Патријарх Порфирије: Велики је благослов бити у Херцеговини Патријарх Порфирије: Велики је благослов бити у Херцеговини
Најчитаније
 • Сандри Савић потребни добровољни даваоци крви на ВМА
  23h 35m
  0
 • Донесене измјене о борачком додатку
  4h 43m
  0
 • Рекеташи харају Бањалуком и Сарајевом
  10h 11m
  0
 • Ево која је држава проглашена најбољом за живот
  21h 47m
  1
 • За осумњиченима у афери "Тунел" трагали у околини Јахорине
  6h 1m
  0