Украјина обећава да неће ступати у војне савезе

29.03.2022. 18:32
1
ИЗВОР: sputniknews.com

Шеф руске делегације на преговорима са Кијевом у Истанбулу Владимир Медински изјавио је да су разговори били конструктивни.

Он је додао да Русија чини два потеза у правцу деескалације ситуације као знак добре воље према Украјини - један је политички, један војни.

- У војној сфери то је драстично смањење борбених активности у правцу Кијева и Чернигова, а на политичком - могућност сусрета Путина и Зеленског приликом парафирања мировног споразума - навео је шеф руске делегације.

Русија је, навео је Медински, добила писане приједлоге Украјине који потврђују њену тежњу ка неутралном и ненуклеарном статусу.

- Украјина одустаје од ступања у војне савезе, од распоређивања страних војних база, контингената, одржавања војних вјежби на територији Украјине, без пристанка држава-гараната, укључујући Русију - истакао је он и затражила да Русија не прави проблем Украјини на њеном путу у ЕУ.

Што се тиче приједлога Украјине о систему гаранција безбједности које тражи Кијев, он предвиђа да се гаранције не односе на територију Крима и Донбаса, што, у суштини, показује да Кијев одустаје да их врати војним путем.

- У циљу реализације ванблоковског, ненуклеарног статуса, слиједи списак држава-гараната које гарантују безбједност Украјине. Безбједносне гаранције не важе за територију Крима и Севастопоља, односно Украјина одустаје од намјере да врати Крим и Севастопољ војним путем и изјављује да је то могуће само преговорима. Наравно, то ни на који начин не одговара нашој позицији, али Украјина је формулисала свој приступ - објаснио је Медински.

Он је истакао да гаранција безбједности се "не односи на дио Украјине коју она назива Луганском и Доњецком облашћу".

- Размотрићемо предлоге Украјине и обавијестићемо предсједника Путина о томе - додао је Медински.

Он је оцијенио да су приједлози Кијева конструктиван корак у правцу компромиса.

Како је навео, сусрет предсједника Русије и Украјине, Владимира Путина и Владимира Зеленског могућ је у исто вријеме када мировни споразум буду парафирали министри спољних послова.

- Послије данашњег садржајног разговора усагласили смо и предлажемо рјешење по којем је сусрет шефова држава могућ истовремено када министри спољних послова буду парафирали мировни споразума - рекао је он новинарима.

Могућ састанак двојице предсједника

Медински је истакао да је Русија предложила рјешење према којем је истовремено са парафирањем мировног споразума од стране министара спољних послова могућ састанак руског предсједника Владимира Путина и његовог украјинског колеге Владимира Зеленског.

- Послије данашњег садржајног разговора, договорили смо се и предлажемо рјешење по коме је састанак шефова држава могућ истовремено са парафирањем споразума од стране министара спољних послова. Штавише, у вријеме овог парафирања и разматрања детаља споразума могуће је разматрање разних политичких нијанси и детаља - прецизирао је он.

- На тај начин ће, под условом брзог рада на споразуму и проналажења потребног компромиса, могућност закључивања мира постати много ближа - констатовао је он.

У Истанбулу је данас одржана нова рунда преговара Русије и Украјине, а разговори ће се наставити и у сриједу.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Hari 29.03.2022. 23:11
    Vjerovatno da bar zadugo neće stupati u vjune saveze, od NATO ga popušila a od Rusije dobila po nosu. Naravoučenije nemože se šukat sa rogatim bosti. Da im je rukovodstvo bilo pametno i razmišljalo svojom glavom nebi do rata i intervencije ni došlo.
Повезане вијести
Источни фронт, 298. дан: Руске снаге преузеле контролу на Јаковљевком у ДНР Источни фронт, 298. дан: Руске снаге преузеле контролу на Јаковљевком у ДНР
Источни фронт, 278. дан: Запорошка нуклеарна електрана у Енергодару остаје под контролом Русије Источни фронт, 278. дан: Запорошка нуклеарна електрана у Енергодару остаје под контролом Р...
Источни фронт, 273. дан: Песков: Русија спремна за међународну истрагу о убиствима руских заробљеника Источни фронт, 273. дан: Песков: Русија спремна за међународну истрагу о убиствима руских ...
Најчитаније
  • Источна Илиџа: Радник фирме проневјерио већу количину новца
    9h 59m
    0
  • Пале: Узео мотоцикл, није доставио резану грађу у замјену
    10h 6m
    3
  • Власник фирме из Новог Сада довео запослене у родно Невесиње
    6h 48m
    0
  • Код Трнова ухапшено лице због криволова
    10h 15m
    0
  • Промовисана 134 дипломца Филозофског факултета на Палама
    7h 31m
    0