Источни фронт, 278. дан: Запорошка нуклеарна електрана у Енергодару остаје под контролом Русије

28.11.2022. 17:59
0
ИЗВОР: in4s.net

У току је 278. дан руске специјалне војне операције у Украјини.

У борбама код Артјомовска (Бахмут), ДНР, украјинска војска трпи значајне губитке, пише „Њујорк тајмс“. Руска војска је уништила и осматрачницу украјинских снага у Запорошкој области.

Посада самоходне артиљеријске јединице „Акација“ уништила је осматрачницу украјинске војске у Запорошкој области, рекао је Спутњику командант артиљеријске јединице Оружаних снага Русије.

- Извиђачке јединице су откриле непријатељску осматрачницу. Добили смо координате циља, отишли ​​на положаје. Извиђање је потврдило да је циљ погођен - рекао је командант артиљеријске јединице, преноси Спутњик.

Оружане снаге Украјине претрпеле су значајне губитке у борбама код Артемивска у Доњецкој Народној Републици (ДНР), љекари су пребројали око 240 рањених за један дан, објавио је „Њујорк тајмс“. Како се наводи, у петак, 25. новембра, забиљежено је око 50 рањених, дан раније број повријеђених је достигао чак 240 особа. Оружане снаге Украјине су протеклих дана послале значајна појачања у то подручје, укључујући специјалне снаге и снаге територијалне одбране да ојачају своје позиције.

 Русија неће оставити Запорошку нуклеарку – медији шире лажне вијести

Запорошка нуклеарна електрана у Енергодару остаје под контролом Русије , саопштила је градска управа, коментаришући спекулације медија.

- Медији активно шире лажне вијести да Русија, наводно, планира да се повуче из Енергодара и напусти Запоршку нуклеарну електрану. Та информација није тачна - наводи се у саопштењу администрације, објављеном на њеном Телеграм каналу.

Као један од доказа, администрација је навела саопштење да планирају да направе резервни извор напајања за Запорошку нуклеарну електрану. Поред тога, прошле недјеље су почели радови на превођењу два агрегата на режим топлог искључења за гријање мјештана Енергодара.

Плански се, како наводе надлежни, особље пребацује под надлежност руске организације, запослени добијају пасоше Руске Федерације.

- Запослени, укључујући оперативно особље, потписали су уговоре о раду са новим послодавцем. Особље добија платне картице Промсвјазбанке и, сходно томе, плату која је већа него у претходним уговорима са НАЕК-ом (украјинским Енергоатом) - наводи се у саопштењу, које преноси Спутњик.

Запорошка нуклеарна електрана

Нуклеарна електрана Запорожје се налази на лијевој обали Дњепра, у близини града Енергодара. То је највећа нуклеарна електрана у Европи по броју блокова и капацитету. Станица има шест енергетских блокова ВВЕР-1000, сваки капацитета 1 гигават.
Електрану од марта чува руска војска. Министарство спољних послова Русије истакло је оправданост преузимања контроле над електраном од стране руске војске у смислу спрјечавања цурења нуклеарних и радиоактивних материјала. Министарство је такође подсјетило да станицу тренутно контролише украјински оператор.
Украјинске трупе редовно гранатирају Енергодар и територију нуклеарке.

Секретар ОДКБ: Русија неће употријебити нуклеарно оружје

Генерални секретар Организације уговора о колективној безбједности (ОДКБ) Станислав Зас одбацио је могућност да Русија употријеби нуклеарно оружје током специјалне војне операције у Украјини.

- Што се тиче употребе нуклеарног оружја, имамо само једну државу у ОДКБ која има нуклеарно оружје – Руску Федерацију. Војна доктрина предвиђа случајеве у којима се нуклеарно оружје користи. Али верујем да чак и у овој садашњој тешкој, веома напетој ситуацији, употреба нуклеарног оружја не долази у обзир - рекао је шеф ОДКБ у интервјуу телевизији ОНТ, преноси Спутњик.

- Истовремено треба сви субјекти свјетске политике, не само Русије, да схвате катастрофалне посљедице таквих корака. Стога, искључујем могућност употребе нуклеарног оружја у садашњим условима - додао је он.

Коментари 0
Повезане вијести
Источни фронт, 298. дан: Руске снаге преузеле контролу на Јаковљевком у ДНР Источни фронт, 298. дан: Руске снаге преузеле контролу на Јаковљевком у ДНР
Источни фронт, 273. дан: Песков: Русија спремна за међународну истрагу о убиствима руских заробљеника Источни фронт, 273. дан: Песков: Русија спремна за међународну истрагу о убиствима руских ...
Источни фронт, 272. дан: Руска авијација добила нове авионе Су-30СМ2 и Јак-130 Источни фронт, 272. дан: Руска авијација добила нове авионе Су-30СМ2 и Јак-130
Најчитаније
  • Пронађено тијело мајке која се са дјецом утопила у Бојани
    22h 15m
    0
  • Тијана Бошковић у Пребиловцима: Херцеговина је са мном гдје год кренем (ФОТО)
    16h 28m
    2
  • Годишњица рођења Милутина Бојића, аутора "Плаве гробнице"
    22h 19m
    0
  • Извучено тијело настрадалог рудара
    20h 28m
    0
  • Данас Марковдан
    4h 46m
    0