Источни фронт, 298. дан: Руске снаге преузеле контролу на Јаковљевком у ДНР

18.12.2022. 20:20
0
ИЗВОР: in4s.net

У току је 298. дан специјалне војне операције коју Русија изводи у Украјини.

Шојгу обишао војнике у зони специјалне операције

Министар одбране Русије Сергеј Шојгу је током радне посjете Јужном војном округу извршио инспекцију групе трупа у зони специјалне операције, саопштило је руско Министарство одбране.

Шојгу је хеликоптером прелетио зоне распоређивања трупа, провјерио прве линије фронта руских јединица у зони специјалне операције, утврђења и одбрамбене линије.

На првој линији фронта министар је разговарао са војницима и захвалио им на узорном извршавању задатака, преноси Спутњик.

Министар је такође примио рапорте команданата о ситуацији и дејствима руске војске у правцима војних операција.
Русија од 24. фебруара спроводи војну специјалну операцију у Украјини и Донбасу.

Предсједник Русије Владимир Путин изјавио је да је задатак операције „заштита људи који су већ осам година изложени малтретирању и геноциду од стране кијевског режима“. Према ријечима предсједника, крајњи циљ операције је ослобађање Донбаса и стварање услова који гарантују безбиједност Русије.

Руске снаге преузеле контролу на Јаковљевком у ДНР

Руске снаге преузеле су контролу над селом Јаковљевка у ДНР, наставља се његово чишћење од остатака украјинске војске, саопштио је портпарол Министарства одбране Русије генерал-потпуковник Игор Конашенков.

Такође у Доњецком правцу, украјинске снаге су контранападом безуспјешно покушавале да поврате изгубљене положаје. Артиљеријским ударима и дејствима руских јуришних група контранапади су одбијени. Непријатељ је претрпио губитке и враћен је на првобитне положаје. Убијено је више од 40 украјинских војника, а уништена су два борбена оклопна возила и три аутомобила. У купјанском правцу је у нападу на село Кисловка у Харковској области убијено до 25 украјинских војника, а уништен један оклопни транспортер и два аутомобила.

Портпарол је додао да су у красно-лиманском правцу у ЛНР у нападу руске артиљерије уништене непријатељске резерве. Осим тога, превентивним ударом на јуришне групе Оружаних снага Украјине пресјечени су покушаји противника да изврши извиђање у правцу насеља Голиково и Кремена у Луганској Народној Републици. Губици Оружаних снага Украјине на овом правцу су у протекла 24 часа износили 60 погинулих и рањених војника, један тенк и два камионета.

У јужнодоњецком правцу уништено је људство и војна техника Оружаних снага Украјине у областима насеља Шевченко и Дорожњанка у Запорошкој области. У рејону насеља Времевка у ДНР уништена је непријатељска ремонтно-евакуациона група. У областима насеља Новомихајловка, Владимировка у ДНР и Новосјоловка. У Запорошкој области уништене су три диверзантско-извиђачке групе Оружаних снага Украјине. У овом правцу погинуло је и рањено до 50 украјинских војника, а уништено је једно борбено оклопно возило, тенк тегљач и два камионета.

Оперативно-тактичка авијација, ракетне снаге и артиљерија погодиле су командно мјесто 113. бригаде територијалне одбране у рејону насеља Красни Лиман у ДНР, а уништено је и 109 артиљеријских јединица на ватреним положајима, људство и војна техника у 144 округа.

У рејону насеља Константиновка у ДНР откривен је положај и уништен контрабатеријски радар америчке производње AN/TPQ-36.

ПВО системи оборили су украјинску беспилотну летјелицу у Доњецкој Народној Републици, а пресрели су и девет ракета испаљених из вишецевног ракетног система „Химарс“ у Херсонској области, Доњецкој Народној Републици и Луганској Народној Републици. Од почетка специјалне војне операције уништено је укупно: 344 авиона, 184 хеликоптера, 2.676 беспилотних летјелица, 398 противваздушних ракетних система, 7.149 тенкова и других оклопних борбених возила, 931 борбено возило за вишецјевне бацаче ракета, 3.691 артиљеријско оруђе и минобацач, као и 7.650 јединица специјалних војних возила.

Предсједник Русије Владимир Путин је 24. фебруара објавио о почетку војне операције демилитаризације Украјине. Он је у обраћању суграђанима рекао да околности „захтијевају одлучну и хитну акцију“, пошто су се републике Донбаса обратиле Москви за помоћ, преноси Спутњик.

Украјинске снаге током ноћи поново гранатирале Доњецк

Украјинске снаге током ноћи поново гранатирале Доњецк. Амбасадор Русије у Вашингтону Анатолиј Антонов упозорио на то да се САД све дубље увлаче у украјински сукоб.

Главни услов за стварање безбиједносне зоне око Запорошке нуклеарне електране требало би да буде повлачење украјинских трупа на растојање са којег неће моћи да врше нападе на електрану, изјавио је за Спутњик члан главног савјета администрације Запорошке области Владимир Рогов.

- Западне земље и режим Зеленског настављају да спекулишу на тему стварања безбиједносне зоне око Запорошке нуклеарне електране. Иако је свима јасно да опасност по нуклеарну електрану долази искључиво од бораца Зеленског, који су више пута гађали овај објекат. Стога постоји само једна варијанта за стварање безбиједносне зоне у којој Кијев повлачи своје трупе и тешко наоружање на растојање са којег неће моћи да извршавају нападе на нуклеарну електрану - објаснио је Рогов, преноси Спутњик.

Истовремено, према његовим речима, заштита и обезбеђивање станице биће у надлежности Русије. Раније је Међународна агенција за атомску енергију (ИАЕА) више пута изјављивала да је потребно створити безбиједносну зону око Запорошке нуклеарке.

Територија хотела „Викторија“ у Кијевском рејону Доњецка, као и три стамбене зграде у централном Ворошиловском рејону града, нашли су се под ударом украјинских пројектила, саопштило је Представништво Доњецке Народне Републике у Заједничком центру за контролу и координацију питања у вези с ратним злочинима Украјине.

Оружане снаге Украјине су у протекла 24 сата 28 пута отвориле ватру ка територији Доњецке Народне Републике, испаливши 133 јединице муниције. У нападима су рањена два човека, саопштено је из Представнштва ДНР у Заједничком центру за контролу и координацију питања у вези с ратним злочинима Украјине.

Амерички званичници покушали су да спријече Кијев да испланира и изврши напад на начелника Генералштаба Оружаних снага Русије Валерија Герасимова, пише лист „Њујорк тајмс“.

Коментари 0
Повезане вијести
Источни фронт, 278. дан: Запорошка нуклеарна електрана у Енергодару остаје под контролом Русије Источни фронт, 278. дан: Запорошка нуклеарна електрана у Енергодару остаје под контролом Р...
Источни фронт, 273. дан: Песков: Русија спремна за међународну истрагу о убиствима руских заробљеника Источни фронт, 273. дан: Песков: Русија спремна за међународну истрагу о убиствима руских ...
Источни фронт, 272. дан: Руска авијација добила нове авионе Су-30СМ2 и Јак-130 Источни фронт, 272. дан: Руска авијација добила нове авионе Су-30СМ2 и Јак-130
Најчитаније
  • Сахрањен наш добри прота Војо (ФОТО)
    19h 5m
    1
  • Ухапшен Паљанин због сумње да је нанио тјелесне повреде суграђанину
    21h 24m
    1
  • У саобраћајној несрећи погинуло дијете
    21h 51m
    0
  • Пронађено тијело мајке која се са дјецом утопила у Бојани
    17h 12m
    0
  • Годишњица рођења Милутина Бојића, аутора "Плаве гробнице"
    17h 16m
    0