Источни фронт, 273. дан: Песков: Русија спремна за међународну истрагу о убиствима руских заробљеника

23.11.2022. 11:09
0
ИЗВОР: in4s.net

У току је 273. дан руске специјалне војне операције у Украјини.

Украјинске снаге гранатирале су Доњецк гранатама НАТО калибра. Министарство одбране Русије први пут је показало употребу дронова „Москит“ у Украјини. Залихе оружја у западним земљама, укључујући САД, достигле су критично низак ниво због испорука Кијеву.

Током протеклог дана украјинске снаге испалиле су 143 гранате калибра 155 и 152 милиметра, саопштила је Народна милиција ДНР.

Гранатирани су окрузи девет насеља ДНР. У нападима су рањена два цивила, а оштећено четири зграде и један цивилни објекат.

Заједничким дејствима снага Доњецке Народне Републике и Русије уништено је следеће непријатељско наоружање и техника: један вишецевни ракетни систем „Град“, три хаубице Д-30, осам јединица оклопне и аутомобилске технике и четири украјинске беспилотне летјелице. Убијено је више од 60 припадника украјинских снага.

У протекла 24 часа током активних офанзивних дејстава Народне милиције ЛНР, украјинске снаге претрпеле су велике губитке у људству и војној техници, саопштио је портпарол Народне милиције капетан Иван Филипоненко.

Према његовим ријечима, убијено је до 55 припадника украјинских снага и уништена су два тенка, три оклопна транспортера, четири беспилотне летјелице и 17 специјалних возила.

Америчка Централна обавјештајна агенција намјерава да врбује Русе који су незадовољни специјалном операцијом руске војске у Украјини, пише „Волстрит џурнал“ позивајући се на замјеника директора ЦИА Дејвида Марлоуа.

- По цијелом свијету тражимо Русе који осјећају према томе (специјалној операцији) гађење као и ми. Отворени смо за сарадњу - наводи лист дио онога што је Марлоу говорио током обраћања у аналитичком центру при Универзитету „Џорџ Мејсон“.

У сриједу ће у цијелој Украјини бити планирана искључења струје, саопштила је национална енергетска компанија „Укренерго“.

Њемачке власти су прије почетка специјалне војне операције сматрале да би брз пораз Украјине био најбоља опција са економског гледишта, изјавио је бивши британски премијер Борис Џонсон у интервјуу за „Си-Ен-Ен“.

- Њемачки став је у неком тренутку био да би, ако се то догоди, то била катастрофа и да би било боље да се све заврши брзо и да се Украјина преда - објаснио је Џонсон.

Према његовим ријечима, Берлин је као основу за овакав приступ навео „све могуће економске разлоге“.

Џонсон је додао и да су француске власти буквално до последњег тренутка негирале могућност оружаног сукоба између Русије и Украјине.

Хаковани подаци кадета и предавача Академије Службе безбиједности Украјине

Хакерска група РаХДит („Зли руски хакери“) објавила је на антифашистичком порталу „Немесис“ спискове кадета и предавача Академије Службе безбиједности Украјине, чији је сервер раније хаковала група „Зарја“.

Хакери су објавили податке више од 400 људи који ће најскорије вријеме попунити редове украјинских специјалних служби, као и оних који обучавају будуће агенте СБУ. Објављене су адресе за регистрацију, бројеви телефона, појединачни бројеви из државног регистра физичких лица, електронске адресе и странице на друштвеним мрежама, дигитални кодови на инстант месинџерима и аутомобилске регистарске таблице.

Између осталог, процурили су и спискови наставних група, образовних програма, па чак и учинак кадета из специјалних предмета.

Постоји напредак у вези са ситуацијом око Запорошке нуклеарке, генерални директор ИАЕА сарађује са Русијом, Украјином и низом европских земаља, изјавио је за Спутњик замјеник шефа агенције и шеф одељења за нуклеарну енергију ИАЕА Михаил Чудаков.

- О ситуацији у Запорожској нуклеарној електрани – лично генерални директор ИАЕА ради са нама, он ради са овом ситуацијом. – и са предсједником Русије и предсједником Украјине. Ова ситуација је потпуно под његовом контролом, ја нисам у тој групи. Али желим да кажем да има помака, има разговора на ову тему, укључени су лидери других европских земаља који би требало да утичу на резултат - објаснио је Чудаков.

Захарова о саопштењу УН поводом убиства руских војника: Избјегавају да процијене чињенично стање

Уједињене нације се крију иза општих фраза када износе оцјене убиства руских војника у Донбасу, изјавила је портпаролка Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова.

- У овом случају се крију иза општих фраза, избегавајући било какву процјену чињеничног стања - написала је Захарова на Телеграму.

Она је овако прокоментарисала саопштење да су Уједињене нације узнемирене било каквим кршењима људских права поводом видео снимка суровог насиља над руским војницима у Донбасу.
Захарова је подсјетила како су, оцјењујући догађаје у Бучи, „УН биле више него рјечите, конкретне и проактивне“.

Злочин над руским војницима у Макејевки

Раније је руско Министарство одбране саопштило да су украјински војници циљано убили, хицима у главу, више од 10 заробљених руских војника. Како додају у Министарству, овај злочин нико неће успјети да прикаже као „трагични изузетак“.
Подсјетимо, ради се о видео-снимку обрачуна украјинских снага са руским заробљеницима у Макејевки који се појавио на интернету, преноси Спутњик.

Истражни комитет Русије покренуо је кривични поступак због овог случаја, а портпарол Кремља Дмитриј Песков изјавио је да је Русија је спремна за међународну истрагу о убиствима руских заробљеника.

Стални представник Русије у УН Дмитриј Пољански саопштио је да се Русија поводом убиства, обратила УН. Амерички лист „Њујорк тајмс“ објавио је да је потврдио аутентичност видео-снимака са мјеста стрељања руских ратних заробљеника у Макејевки.

Коментари 0
Повезане вијести
Источни фронт, 298. дан: Руске снаге преузеле контролу на Јаковљевком у ДНР Источни фронт, 298. дан: Руске снаге преузеле контролу на Јаковљевком у ДНР
Источни фронт, 278. дан: Запорошка нуклеарна електрана у Енергодару остаје под контролом Русије Источни фронт, 278. дан: Запорошка нуклеарна електрана у Енергодару остаје под контролом Р...
Источни фронт, 272. дан: Руска авијација добила нове авионе Су-30СМ2 и Јак-130 Источни фронт, 272. дан: Руска авијација добила нове авионе Су-30СМ2 и Јак-130
Најчитаније
  • Сахрањен наш добри прота Војо (ФОТО)
    21h 3m
    1
  • Ухапшен Паљанин због сумње да је нанио тјелесне повреде суграђанину
    23h 22m
    1
  • У саобраћајној несрећи погинуло дијете
    23h 49m
    0
  • Пронађено тијело мајке која се са дјецом утопила у Бојани
    19h 10m
    0
  • Годишњица рођења Милутина Бојића, аутора "Плаве гробнице"
    19h 14m
    0